Stockholms universitet

Forskningsprojekt Sociala attityder mot personer med neurodiversitet

Det här projektet undersöker hur andra människors attityder påverkar personer med autism och ADHD och hur dessa påverkar deras välbefinnande och psykiska hälsa.

Vita siluetter av 7 personer på en sandstrand.

Trots att det finns alltmer forskning om autism och ADHD var för sig, vet man inte mycket om samhällets attityder mot personer med autism och ADHD som grupp. Syftet med det aktuella projektet är att utforska hur samhällets attityder påverkar personer med autism och ADHD i Sverige.

Ett övergripande mål är att fylla kunskapsluckor när det gäller attitydernas hälsoeffekter. Projektet bidrar till ökad förståelse, medvetenhet och ett bättre förhållningsätt mot personer med autism och ADHD, i syfte att förbättra allas livskvalitet.

Studien består av tre delar:

  1. En enkät som undersöker om personer med neurodiversitet upplever ensamhet, stress, mikroaggressioner och maskering, kopplat till deras diagnos.
  2. Intervjuer som undersöker om dessa upplevelser påverkar deras välbefinnande och mentala hälsa.
  3. En analys av enkätdata, intervjuer och text-data ur sociala media för att undersöka sociala attityder mot personer med neurodiversitet.

Läs mer om projektet under rubriken Projektbeskrivning.

Anmäl dig här om du vill delta i studien

Projektbeskrivning

Neurodiversitet är ett samlingsbegrepp för personer med bland annat autism spectrum disorder (autism) och attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) (Pellicano & den Houting, 2022). Trots att det finns alltmer forskning om autism och ADHD var för sig, vet man inte mycket om samhällets attityder mot personer med neurodiversitet som grupp.

Forskningen visar också att psykisk ohälsa bland personer med neurodiversitet har ökat kontinuerligt under de senaste tio åren (Faraone et al., 2024; Rosen et al., 2018). Det gäller internationellt såväl som i Sverige (Jablonska et al., 2022; Jackson et al., 2012; Nordahl-Hansen et al., 2018; Socialstyrelsen, 2022).

Negativa attityder mot personer med neurodiversitet kan vara en bidragande faktor som kan leda till stigmatisering (Harrison et al., 2017; Stronach et al., 2019; Yu et al., 2020). Stigmatisering i sin tur kan ha allvarliga konsekvenser för både vuxna och barn med autism och ADHD (Scattolin et al., 2022) och leda till marginalisering, uteslutning och våld (Boucher et al., 2023; Lu et al., 2020), samt avhumanisering (Cage et al., 2019).

Ur denna synvinkel är det viktigt att utforska vilka sociala attityder mot personer med neurodiversitet som finns i Sverige, samt hur dessa påverkar deras välbefinnande och psykiska hälsa.

Forskarna i projektet avser använda en enkätundersökning och intervjuer för att studera:

  • mikroaggressioner (till exempel småelaka kommentarer),
  • stress,
  • ensamhet och
  • maskering (att dölja sitt sätt att vara).

Om du har några frågor kring forskningsprojektet, kontakta Nora Choque Olsson på nora.choque-olsson@psychology.se.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Nora Choque Olsson

Universitetslektor, docent, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Nora Choque Olsson

Medlemmar

Fredrik Jönsson

Professor, prefekt

Psykologiska institutionen
Fredrik Jönsson Foto: Datorenheten/HD

Lars Göran Kecklund

Professor, st f prefekt

Psykologiska institutionen
Göran Kecklund

Nikol Ghiassian

Student

Psykologiska institutionen

Frederik Witte

Timanställd

Psykologiska institutionen

researchProjectPageLayout