Forskningsprojekt Straffprocessen för samhällets yngsta lagöverträdare
Avhandlingsprojekt i processrätt var huvudsakliga syfte är att undersöka och analysera det straffprocessuella regelverket som tillämpas när barn under 15 år, s.k. icke straffmyndiga barn, misstänks för brott.
När barn under 15 år misstänks för brott åvilar insatser och åtgärder till följd av sådan brottslighet som huvudregel på de sociala myndigheterna. Trots detta uppstår ibland behovet för de sociala myndigheterna att samverka med polis, åklagare och ibland även domstolar för att utreda brottsmisstankar där den som kan misstänkas är under 15 år. Behovet av samverkan motiveras bland annat av den svenska modellen för att reglera straffrättsligt ansvar genom påföljd istället för genom ett krav på tillräknelighet. Barn under 15 år kan därmed formellt misstänkas för brott, trots att den straffrättsliga påföljden uteblir.
Samverkan mellan sociala och brottsbekämpande myndigheter skapar spänningsfält mellan olika samhällsintressen. Medan sociala myndigheters huvudsakliga uppdrag är att tillgodose barns behov av stöd och vård, utgår de brottsbekämpande myndigheterna från intresset av att markera mot brottsligt beteende och skydda samhällets medborgare från utsatthet från brott. Därtill aktualiseras inom ramen för forskningsprojektet Sveriges konventionsenliga åtaganden och brottsmisstänkta barns rättighetsgarantier.
Handledare:
Katrin Lainpelto, Stockholms universitet
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Amanda Lublin
Doktorand