Forskningsprojekt Strategier och strategigenomförande
I detta forskningsprojekt utvecklas kunskap om Trafikverkets verksamhetsstyrning genom att identifiera och förstå de utmaningar som uppstår i översättningen av formulerade strategier från en övergripande ledningsnivå till en operationell verksamhetsnivå.
Genom att fördjupa kunskaperna om det strategiska arbetet och verksamhetsstyrningens processer, hur dessa organiseras och vilka konsekvenser denna organisering får för styrningen fördjupas kunskaperna. Olika forskningsfrågor har styrt en förstudie och tre följande delstudier:
- Hur och mot vad styr Trafikverket?
- Hur fungerar styrningen för att bli en ”modern myndighet”?
- Hur samspelar den strategiska styrningen med den operativa styrningen?
- Hur används strategierna och hur följs de upp?
- Vilka spänningar uppstår i Trafikverkets styrning i relation till strategin?
- Hur verkar interna strategier i samverkan med andra?
Projektbeskrivning
Efter den förstudie som Linda Höglund genomförde under 2013 fick vi möjligheten att studera Trafikverkets strategiarbete i tre delprojekt. Resultaten från förstudien (AES rapport 2014:1) och den första delstudien (AES rapport 2015:1) pekar på att det i praktiken uppstår svårigheter när Trafikverkets övergripande strategier realiseras i verksamhetsstyrningen.
Resultaten visar också att det ligger en utmaning i att kunna hantera både vertikala och horisontella krav inom ramen för den strategiska styrningen. Hur detta begränsar eller möjliggör för Trafikverket att styra mot en modern myndighet är av särskilt intresse.
I det andra delprojektet framkommer att strategilitteraturen betonar hur viktigt det är att en organisation i sitt strategiska arbete är långsiktig, proaktiv och helhetsorienterad. Dock visar resultaten av denna studie (AES rapport 2016:1) att långsiktighet, proaktivitet och helhetsorientering är betydligt svårare att förverkliga i offentlig sektor.
En slutsats är att det finns ett behov av ytterligare en dimension av styrning, nämligen styrning av styrning som uppkommer på grund av de spänningar som identifierats i denna studie: 1) del/helhetssyn i styrningen, 2) kortsiktighet/långsiktighet i styrningen, 3) reaktivitet/proaktivitet i styrningen och 4) komplexitet/enkelhet i styrningen. I rapporten föreslås också en konceptuell modell för att karakterisera verksamhetsstyrningen i förhållande till strategin.
I det tredje delprojektet ställs frågor om strategi i relation till frågor om samverkan. Genom att studera hur Trafikverket praktiserar strategi tillsammans med andra (AES rapport 2017:2) framkommer hur myndigheter – som har regeringens krav på att samverka – använder varandra som planeringsunderlag. Resultaten summeras också i en sammanfattande diskussion om hur insyn, samsyn och så kallad framsyn kan förstås.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Eva Wittbom
Universitetslektor
Medlemmar
Mikael Holmgren
Docent
Maria Mårtensson Hansson
Forskare, Professor
Andreas Sundström
Universitetslektor
Fredrik Svärdsten Nymans
Universitetslektor, docent
Publikationer
AES rapporter