Forskningsprojekt Terrorism och uteslutning från flyktingskydd
Avhandlingsprojekt som syftar till att undersöka hur uteslutningsklausulen i 1951 års flyktingkonvention ska tolkas i förhållande till terrorism enligt internationell rätt.
Projektet fokuserar på tolkningen av artikel 1F i 1951 års flyktingkonvention, även känd som "uteslutningsklausulen", i relation till terroristiska handlingar. Uteslutningsklausulen innebär att personer som uppfyller den prima facie-definitionen av flyktingar måste nekas skydd enligt flyktingkonventionen om de varit involverade i brott, såsom brott mot freden, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser, grova icke-politiska brott eller handlingar som strider mot FN:s ändamål och principer. En konsekvens av uteslutningsklausulen är att de som omfattas av den inte kan åtnjuta det skydd som flyktingkonventionen erbjuder.
Trots att begreppet "terrorism" inte uttryckligen nämns i uteslutningsklausulen, har det internationella samfundet tydligt framhållit att terroristiska handlingar bör ses som en integrerad del av klausulen. Därmed är det möjligt att utesluta asylsökande från internationellt flyktingskydd på grund av terroristiska handlingar, trots att det saknas en universell definition av termen "terrorism".
Projektet undersöker därför den centrala frågan om hur uteslutningsklausulen ska förstås i relation till terrorism enligt internationell rätt. De mest relevanta rättsområdena som studeras inom projektets ramar är internationell flyktingrätt, internationell mänsklighetsrätt, internationell straffrätt och internationella regler för traktattolkning.
Handledare:
Mark Klamberg, professor i folkrätt
Simon Andersson, docent i processrätt
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Publikationer
Hevi Dawody
"Who is a refugee?", Journal of Liberal Arts and Humanities (JLAH), Issue: Vol. 2, No. 11, 2021.