Stockholms universitet

Forskningsprojekt Utbildning i mentaliseringsbaserat bemötande för personal inom psykiatrin

Det behövs mer forskning kring vilka utbildningsinsatser riktade till personal som behövs för att förbättra vården för patienter med allvarliga psykiska sjukdomar och tillstånd.

Four people in a treatment meeting. Photo: Shvets Productions from Pexels.

I detta projekt ska vi pröva en utbildning i mentaliseringsbaserat bemötande (MBB) för personal inom psykiatrisk heldygns- och akutvård.

Utbildningen i mentaliseringsbaserat bemötande syftar till att förbättra personalens samarbete med patienterna. Under 2025 sker förberedande studier med stöd av planeringsbidrag från Forte.

Projektbeskrivning

Det finns tidigare studier från Storbritannien och Tyskland med goda resultat där vårdpersonal genomgått utbildning i mentaliseringsbaserat bemötande (MBB), en kort utbildningsinsats som går ut på att träna färdigheter att kommunicera på ett alliansskapande sätt med fokus på ökad förståelse för patientens psykiska liv. Hittills har dock ingen stor randomiserad kontrollerad prövning gjorts av utbildning i MBB för psykiatripersonal.

Syftet med planeringsåret 2025 är att förbereda en sådan stor studie vid svenska psykiatriska kliniker.

Projektet inleddes i januari 2025 med enkät- och intervjustudie riktad till avdelningsföreståndare runt om i Sverige vid psykiatrisk heldygns- och akutvård kring behov och intresse för utbildning i MBB för personalen. Vidare är planen att under 2025 översätta det brittiska utbildningsprogrammet till svenska, skapa samarbetskontakter med psykiatriska kliniker landet runt, samt genomföra en pilotstudie vid en psykiatrisk avdelning.

Pilotstudien under hösten 2025 för 20–30 deltagare syftar till att testa genomförbarheten av utbildningsprogrammet och mätmetoderna. Vi planerar att använda mått avseende arbetsallians, avdelningsklimat, mentaliseringsförmåga, kunskaper om mentaliseringstekniker, attityd till patienter med allvarlig psykisk problematik, stress och arbetsbelastning. Objektiva data kommer att samlas in avseende hot, våld och arbetsskador samt frekvens av tvångsinläggningar, tvångsinjektioner och bältesläggningar. Dessutom planeras en kvalitativ intervjustudie med en grupp deltagare.

Under 2025 kommer vi att söka projektbidrag för en framtida randomiserad kontrollerad studie som ska inkludera 400 deltagare från 16 psykiatriska avdelningar och akutmottagningar i Sverige. Den studien planeras också inbegripa en uppföljning sex månader efter avslutning. Om en framtida randomiserad studie visar att utbildningsinsatsen är effektiv, så kan det innebära stora positiva följder både för patienter och personal. Utbildningsinsatsen kräver relativt lite tid och ekonomiska resurser, samtidigt som tillgången till kompetenta lärare är god, vilket innebär att implementering kan ske nationellt.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Björn Philips

Professor

Psykologiska institutionen
Björn Philips, porträtt i miljö. Foto: Psykologiska institutionen/HD

Medlemmar

David Clinton

Docent

Karolinska Institutet

Karin Lindqvist

Vik universitetslektor

Psykologiska institutionen
Karin Lindqvist Foto: Psykologiska institutionen/HD

Jakob Mechler

Forskare

Psykologiska institutionen
Jakob Mechler Foto: Psykologiska institutionen/HD

Camilla von Below

Universitetslektor

Psykologiska institutionen
Camilla von Below Foto: Psykologiska institutionen/HD

researchProjectPageLayout