Forskningsprojekt Är familjeåterförening av barn placerade i samhällsvård verkligen förenligt med barnets bästa?
Forskningsprojektet "Är familjeåterförening av barn placerade i samhällsvård verkligen förenligt med barnets bästa? Mönster av återförening och dess inverkan på behandling inom hälso- och sjukvården bland barn och unga" syftar till att öka förståelsen för mönster av familjeåterföreningar och deras påverkan på barns nyttjande av hälso- och sjukvård i Sverige.
Inom den svenska barnavården är återförening med ursprungsfamiljen ett övergripande mål
för de barn som placeras i samhällsvård. Det finns dock begränsad kunskap om återföreningars förekomst
och karaktäristika, hur olika faktorer hos barnet, familjen och det system de lever i influerar återföreningar,
och hur återföreningar inverkar på barns hälsa.
Syftet med detta forskningsprojekt är att öka förståelsen för mönster av familjeåterföreningar och deras påverkan på barns nyttjande av hälso- och sjukvård i Sverige. Detta görs genom att jämföra återförenade barn med de som fortfarande är placerade samt deras jämnåriga i majoritetsbefolkningen.

Projektbeskrivning
Frågeställning
Inom den svenska barnavården är återförening med ursprungsfamiljen ett övergripande mål
för de barn som placeras i samhällsvård. Det finns dock begränsad kunskap om (i) återföreningars förekomst
och karaktäristika, (ii) hur olika faktorer hos barnet, familjen och det system de lever i influerar återföreningar, och (iii) hur återföreningar inverkar på barns hälsa. Detta projekt syftar därför till att öka förståelsen för mönster av familjeåterföreningar och deras påverkan på barns nyttjande av hälso- och sjukvård i Sverige genom att jämföra återförenade barn med de som fortfarande är placerade samt deras jämnåriga i majoritetsbefolkningen.
Data och metod
Vi kommer att sammanställa en ny, omfattande registerbaserad kohort av barn födda mellan
1999 och 2004 (The Turn of the Millennium Swedish C hildren C ohort Study) samt deras syskon och föräldrar.
Återföreningsmönster kommer att identifieras genom analyser av den första placeringen, återförening med
ursprungsfamiljen och återplacering i samhällsvård i relation till individ-, familj och andra placeringsrelaterade faktorer. Med hjälp av avancerade statistiska analyser för longitudinella data kommer vi vidare att undersöka öppen- och slutenvård samt läkemedelsanvändning fram till 24 års ålder bland återförenade barn med vissa diagnoser och skador.
Samhällsrelevans och nyttiggörande
I linje med etiska och moraliska argument för barns rättigheter och familjeintegritet strävar projektet mot att förbättra beslutsfattandet vid familjeåterförening. Projektet kan ge en kunskapsbas för hur den sociala barnavården, i samarbete med vårdgivare och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården, kan fokusera på de bästa möjligheterna för varje barn – oavsett om det är att vara fortsatt placerad eller att återförenas med ursprungsfamiljen.
Projektet kan därutöver bidra till pågående diskussioner omändringar av lagstiftning och hur man stärker placerade barns rättigheter.
Genomförande
Projektet kommer att genomföras som en samproduktion mellan forskning och praktik under
tre år. Etikansökan och dataförfrågningar kommer att göras under projektets första månader och de tre specifika målen kommer att undersökas ett vartdera år. Projektet är förankrat i socialt arbete, men kommer att ha en tvärvetenskaplig ansats genom att dra nytta av projektmedlemmarnas olika bakgrund. Flera vetenskapliga artiklar kommer att publiceras och resultaten kommer att spridas till det omgivande samhället.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Viviane Schultz Straatmann
Forskare

Medlemmar
Ylva Brännström Almquist
Professor

Marie Berlin
Forskare

Hilma Forsman
Universitetslektor

Anders Hjern
Gästforskare

Bo Vinnerljung
Professor emeritus
