Stockholms universitet

Ärofylld utnämning till spelforskaren Mirjam Palosaari Eladhari

Mirjam Palosaari Eladhari, docent på Institutionen för data- och systemvetenskap, har blivit invald i HEVGA Fellows Program. Vi fick en pratstund med henne mellan de undervisningspass som hon håller på en sommarforskarskola på Sicilien i juni.

Porträttfoto på Mirjam Palosaari Eladhari, DSV. Foto: Åse Karlén/Stockholms universitet.
Mirjam Palosaari Eladhari. Foto: Åse Karlén/Stockholms universitet.

Hallå Mirjam, du har blivit invald som HEVGA fellow på livstid! Hur känns det?
– Jag blev alldeles stum av överraskning när de ringde och berättade. Och oerhört glad!

Vad är HEVGA och vad innebär det att bli en fellow?
– Det är en stor ära. HEVGA är en internationell organisation som verkar för kvalitet och samarbete inom högre utbildning inom spel.

Ser du några nya möjligheter i och med att du blir en del av den exklusiva skaran?
– Ja, för spel är en jätteindustri. Det är viktigt att vi som utbildare och forskare har en röst och ett forum där vi kan diskutera till exempel vilka värden som förmedlas av spel, vad de betyder för samhället, och för vår samtidskultur.

Just nu är du på Sicilien – vad du gör där?
– Jag är här och undervisar på en forskarskola inom projektet INDCOR. I går höll jag en heldagsworkshop om hur AI-tekniker används inom interaktivt berättande. Det var mycket spännande, för vi när vi gått igenom vilken teknik som finns och vilka möjligheter det ger för berättande i spel så vände vi på steken. Vad behöver vi, var och en som på det ena eller andra sättet jobbar med interaktivt berättande, för typ av extra – artificiell – intelligens som kan hjälpa oss i vårt arbete?

– Det är en fantastisk grupp av människor som har kommit till forskarskolan, från hela världen och med mycket olika bakgrunder. Det hjälper oss att tänka stort – och att tänka nytt, säger Mirjam Palosaari Eladhari.

Mer om HEVGA och Mirjams forskning

HEVGA står för Higher Education Video Game Alliance och etablerades 2017.

Till HEVGA Fellows Program väljs seniora forskare in som anses ha gjort signifikanta bidrag till forskning och högre utbildning inom digitala spel.

Mirjam Palosaari Eladhari är en av åtta nya medlemmar i sällskapet 2022. Hon är den andra svenska forskaren att väljas in sedan organisationen startade, och den första från Stockholms universitet.

Årets nya medlemmar avslöjades på Games+Learning+Society (GLS) Conference som genomfördes på University of California, Irvine i USA 15–17 juni.

Läs mer om HEVGA Fellows Program på webbplatsen


Mirjam Palosaari Eladharis forskning kretsar bland annat kring samskapande processer inom spel. Hon intresserar sig för hur spelare kan bidra till spelutvecklingen med sina egna berättelser, och hur digitala spel blir meningsfulla för spelare.

Läs mer om Mirjam Palosaari Eladharis forskning

Kontaktuppgifter till Mirjam Palosaari Eladhari

Mer om Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV)

Mirjam Palosaari Eladharis illustration av sina tankar om att bli invald som HEVGA fellow
”It’s good news.” Mirjam Palosaari Eladhari har illustrerat sina tankar när hon fick samtalet från Jonathan Elmergreen om att hon valts in som HEVGA Fellow.

Text: Åse Karlén