Hur kan kunskap delas mellan universitet och företag? Och kan Sri Lanka lära av Sverige i det avseendet? Chaminda Wijesinghe har brottats med frågorna under sitt avhandlingsarbete.
Sibel Korkmaz, lärare och forskare vid institutionen för socialt arbete, forskar på våld i ungas relationer. I en enkätstudie som hon tillsammans med andra forskare genomförde i olika gymnasieskolor kunde hon se att det psykiska, digitala våldet var vanligt.
En aktuell fråga inom det sociala arbetets fält är i vilken mån det är möjligt och fruktbart att ta hjälp av automatiserade beslutsstöd, eller robotar som de ibland kallas. Nora Germundsson har utifrån en kritisk utgångspunkt sett på denna fråga.
AI Medical Technology är en av årets finalister i Tech Awards 2022. De deltar med projektet Dermalyzer, ett AI-stöd som hjälper läkare att diagnostisera hudcancer.
Claes Granmar, docent i europarätt, har anlitats som nationell rapportör i en studie rörande tillämpningen av EU:s plattformsförordning i medlemsstaterna. Studien utförs av ett oberoende institut på uppdrag av Europeiska kommissionen.
Institutet för rättsinformatik (IRI) har nyligen lanserat The Nordic Yearbook of Law and Informatics 2020-2021: Law in the Era of Artificial Intelligence.
Teknikstött lärande är ett av styrkeområdena på Institutionen för data- och systemvetenskap. Nu får det extra skjuts av att Jalal Nouri utnämns till professor.
Precis när vi vant oss vid förkortningar som VR, AR och IoT lanserar techvärlden nya begrepp som metaverse och XR. Men orden är inte bara buzzwords, menar professor Theo Kanter. Den nya tekniken kan hjälpa oss att möta samhällsutmaningar.
Med hjälp av VR-tekniken i studentprojektet ”Skokloster Experience” kan forskare samarbeta på distans och få tillgång till material som annars är inlåst i arkiv.
Driftstopp är mycket kostsamt inom industrin, och olyckor vill man förstås undvika till varje pris. DSV-forskaren Tony Lindgren tar fram nya modeller för att beräkna komponenters livslängd, till exempel i lastbilar. Projektet har nyligen tilldelats 9,7 miljoner kronor i forskningsmedel från Vinnova.
Datorspel avfärdas ofta som meningslöst slöseri med tid. Men förutom att underhålla kan spel också vara lärorika, utvecklande, sociala och fungera som hjälpmedel. På en växande global marknad är svenska spelutvecklare särskilt attraktiva.
Vanligast är anställning inom privat eller offentlig sektor, med arbete inom data, IT och telekommunikation men också inom bank, finans och försäkring.
Digitaliseringen öppnar upp för en positiv utveckling och förändring inom hela samhället. Hur vi kommer arbeta, leva och bo i framtiden står i fokus på konferensen Digitalize in Stockholm, som pågår den 20–21 oktober.
Stanley Greenstein representerar Stockholms universitet vid den tredje upplagan av Stockholms Akademiska Forums liveevenemang ”Stockholm Explorative Talks” – Ett event som samlar forskare från olika discipliner på scen, som tillsammans ska representera Stockholms 18 universitet.
Anthemis Raptopoulou disputerade den 17 september på avhandlingen "Politics of contemporary education policy: The case of programming in the Swedish corriculum".
Ett temanummer för Journal of Digital Culture and Society och sex artiklar/kapitel har nyligen publicerats inom ramen för de VR-finansierade projekten 'Metadatans politik' och 'Deltagande i det visuella kulturarvet', vid Institutionen för kultur och estetik.
Johan Fredrikzon disputerade den 28 maj, på avhandlingen Kretslopp av data: Miljö, befolkning, förvaltning och den tidiga digitaliseringens kulturtekniker.
Hur reagerar vi på självkörande fordon? Och hur ska dessa lära sig hur andra trafikanter agerar? Det är huvudfrågorna i ett nytt forskningsprojekt vid Stockholms universitet.
FILM OM FORSKNING Varför är miljarder människor i världen inte uppkopplade trots att alla tekniska lösningar finns på plats? Möt Caroline Wamala Larsson, forskningsledare vid SPIDER.
Artificiell intelligens hjälper forskare att undvika tidsödande och slumpmässiga experiment. En forskargrupp vid Nordita har tagit fram AI-baserade verktyg för att snabbare än idag hitta material som kan användas i framtidens elektronik – och kanske även för att lösa ett av de stora olösta mysterierna i universum.
Två Wallenbergstiftelser beviljar närmare 70 miljoner till 10 forskningsprojekt om AI och autonoma system. Tre av dessa går till forskare vid Stockholms universitet.
I bedömningar av försäkringsärenden får skadehandläggare ofta förlita sig på sin magkänsla och intuition. I det här forskningsprojektet undersöker vi hur processen kan bli mer tillförlitlig med hjälp av AI.
Att arbeta med människor är otroligt svårt för robotar. Det här projektet syftar till att utveckla nya sätt för robotar och intelligenta agenter att förstå, interagera med och anpassa sig till hur vi människor arbetar tillsammans för att ta oss igenom vår vardag.
AI och datadrivet, autonomt beslutsfattande kommer att spela en ledande roll i digitaliseringen av viktig infrastruktur som rör el, vatten och transporter. Det här projektet undersöker framtidens smarta samhällen.
Projektets syfte är att öka kunskapen om hur personcentrering, brukarmedverkan och delat beslutsfattande kan främjas i socialtjänstens stöd till unga, till personer med psykiska funktionsnedsättningar samt till äldre.
CISMOBs huvudsakliga vision är att främja innovativa sätt att minska transporters koldioxidavtryck. Vi studerar hur vi, med hjälp av IT, kan effektivisera den urbana transportinfrastrukturen och därmed bidra till mer hållbara städer. Projektet undersöker också hur kollektivtrafiken påverkades av covid-19-pandemin.
Med de stora datamängder som genereras i dag har den personliga integriteten blivit en het fråga. I detta projekt studerar vi hur man kan skapa säkra språk- och datamodeller med hjälp av maskininlärning – utan att röja personuppgifter.
Skiftet till förnybar energi möter flera tekniska utmaningar, bland annat för att tillgången till den typen av energi är mer volatil och osäker. Vi undersöker hur AI-algoritmer kan användas i städernas elnät för smartare kontroll och koordinering.
Nya datadrivna lösningar har potential att förbättra situationen för multisjuka äldre. Projektet identifierar, analyserar och pilottestar sådana innovativa lösningar, baserade på förbättrad vårdsamverkan mellan stad och region.
Hur kan människor och drönare interagera med varandra? Digital Futures Drone Arena är ett demonstratorprojekt som utvecklar en ny testbädd för flygande drönare. Vi arrangerar också årliga drönartävlingar.
Svenska brottsutredningar kräver ofta fysiska bevis. Samtidigt blir samhället mer digitaliserat och internetuppkopplat. Detta försvårar polisens arbete på flera sätt. Vilka förutsättningar och möjligheter finns för brottsutredning i framtiden?
Projektet handlar om hur vården av multisjuka äldre kan förbättras. Vi identifierar och designar innovativa tjänster, baserade på datadrivna lösningar. Syftet är att förhindra återinskrivningar till avancerad sjukhusvård och minimera felbehandlingar.
Miljömässig hållbarhet är en brännande fråga över hela världen. Det här avhandlingsprojektet syftar till att designa och utvärdera en digital samarbetsplattform som kan förbättra den miljömässiga hållbarheten i Sri Lanka.
Det här avhandlingsprojektet handlar om distribuerad intelligens, sakernas internet och edge computing. Vi undersöker hur nätverksarkitekturer kan optimeras för att bli mer effektiva.
AI-tekniker är kraftfulla och har stor disruptiv potential. Men tekniken medför också grundläggande etiska och juridiska utmaningar, inte minst inom högre utbildning. I detta projekt sammanför vi offentliga och privata utbildningsintressenter för att undersöka värderingar och etiska förhållningssätt i praktiken.
Medicinsk utrustning samlar in enorma mängder patientdata varje dag, på alla sjukhus runtom i världen. Tänk om den här typen av data kunde hjälpa till att förbättra diagnosverktygen? Det här avhandlingsprojektet utforskar hur medicinska data kan användas på ett säkert sätt.
Maskininlärning har utvecklats och införts inom en rad olika områden där kraven på noggrannhet och tolkningsbarhet är höga. Ändå brister tolkningsbarheten i många maskininlärningsmodeller. I det här avhandlingsprojektet undersöks hur algoritmerna kan förbättras.
The Fractal Enterprise Model (FEM) erbjuder ett nytt sätt att analysera företag. Modellen kartlägger tillgångar, processer och hur de hänger ihop. Det här avhandlingsprojektet undersöker hur FEM kan vara en väg till nya affärer och digital innovation.
Syftet med detta projekt är att möjliggöra den praktiska användningen av avidentifiering av klinisk text på svenska. Avidentifieringsverktyget HB Deid ska testas inte bara i laboratoriemiljö på Stockholms universitet, utan även på textbaserade patientdata från Region Stockholm.
Det här avhandlingsprojektet studerar hur formella och informella strukturer påverkar IT-anpassningen i offentliga organisationer. Projektet undersöker också hur den organisatoriska smidigheten kan förbättras – en avgörande faktor för lyckad digital transformation.
Syftet med detta avhandlingsprojekt är att studera de IT-styrningsmekanismer som påverkar digital transformation i olika organisationer. Vi undersöker också hur IT-styrningen påverkar organisationers prestationer.
Hur kan tekniska lösningar hjälpa läkare att ställa bättre diagnoser, göra prognoser och uppskatta sannolikheten för olika utfall? I det här projektet använder vi maskininlärning och språkteknologi för att utveckla prediktionsmodeller för sepsis och covid-19.
Tillgången till förnybara energikällor som vindkraft varierar över tid, och kan balanseras upp av den mer flexibla vattenkraften. I detta projekt använder vi spelteori för att undersöka hur strategiska vattenkraftsproducenter kan utnyttja denna hävstångseffekt på den nordiska energimarknaden.
Projektet syftar till att ta fram ett konkret och skalbart exempel på hur IoT (Internet of Things, sakernas internet) kan användas för att utveckla skolans kärnverksamhet – undervisning och lärande. Vi förser lärare med sensorer för att kartlägga hur de rör sig i klassrummen. Det ger viktig information om hur de interagerar med elever.
Det finns en ökad trend att organisera ekonomiska och sociala utbyten med hjälp av onlineplattformar. Två exempel är transporttjänsten Uber och uthyrningstjänsten Airbnb. Detta forskningsprojekt fokuserar på ekonomiska möten kopplat till de nya plattformarna.
Fetma och övervikt är ett växande samhällsproblem som ofta startar i unga år. I dag är var femte sexåring som börjar skolan i Sverige överviktig, och det kan leda till hälsoproblem längre fram i livet. Projektet ska åstadkomma en systemförändring för att förebygga fetma.
Inom en snar framtid behöver vi inte äga egna bilar eller cyklar. I stället köper och konsumerar vi personlig transport som en tjänst. Hur förändrar det samhället? PriMaaS är ett projekt om att utveckla MaaS-konceptet, det vill säga mobilitet som tjänst.
Färre olyckor på vägen, och färre driftstopp. Det är det förväntade resultatet av detta forskningsprojekt som använder data från lastbilar för att utveckla nya maskininlärningsmodeller. Modellerna kommer att berätta för oss när underhåll behövs – innan fordonen går sönder.
Hur kan vi skapa mer hållbara maskininlärningsmodeller? I det här projektet undersöker vi nästa generations distribuerade AI- och maskininlärnings-algoritmer i komplexa nätverk.
Användningen av så kallad Robotic Process Automation ökar inom offentlig sektor. Syftet är att förbättra kvaliteten och effektiviteten hos offentliga tjänster. Detta avhandlingsprojekt studerar hur adoptionsprocessen ser ut.
Coronapandemin har lett till stora förändringar på många områden, även inom universitetsvärlden. Det här projektet utvärderar Insperas digitala tentamensportal och studerar hur den kan öka rättssäkerheten för tentamina på distans.
Många digitala applikationer använder maskininlärningsalgoritmer för att förbättra sina resultat. Det här projektet undersöker hur algoritmerna kan bli bättre på att förstå mänskligt beteende i VR-miljöer.
Vad händer när din vän också blir din kund? I dag fungerar sociala medier ofta som affärsplattformar. Det här projektet utforskar hur tillit byggs, och hur den påverkar sociala och kommersiella beteenden.