”I en perfekt värld skulle ren energi och bra klimatpolitik vara tillräckligt”
De nordiska länderna har satt upp ambitiösa mål för att bli koldioxidneutrala. För Sveriges del är året satt till 2045. Är det realistiskt? Vi frågade Farzad Hassanzadeh Moghimi som nyligen har disputerat.

Först och främst: Grattis! Hur känns det att vara doktor?
– Tack så mycket. Ärligt talat, efter att ha jobbat med ett så stort projekt i många år känns det lite märkligt att det är klart och att jag nu är ute på ”andra sidan”. Det är en mix av stolthet, lättnad och tacksamhet.
Kan du berätta om ditt forskningsområde?
– Självklart! Jag har undersökt hur vi kan driva renare elsystem. Med det menar jag system som förlitar sig mer på vind- och solkraft, men som ändå är stabila och rättvisa. I länder som Norge och Sverige har vi mycket vattenkraft – som är otroligt flexibel. Det är jättebra, men om företagen som äger vattenkraften agerar strategiskt – till exempel lagrar el för att höja priserna – kan det innebära problem. Så jag har studerat hur sådana beteenden påverkar helheten: klimatmål, elpriser och hur vi bör planera elnätet.
Vad har du kommit fram till?
– En viktig slutsats är att marknader inte alltid beter sig som vi vill – särskilt när några få stora aktörer har mycket makt. I en perfekt värld skulle ren energi och bra klimatpolitik vara tillräckligt. Men i verkligheten kan företag använda sin flexibilitet – som med vattenkraft – för att öka vinsten. Ibland på bekostnad av effektivitet eller rättvisa. Det betyder inte att målen är fel, bara att vi måste vara smarta när vi utformar marknaderna och planerar nätet. Hur vi bygger och reglerar systemet spelar verkligen roll.

Tror du att vi i Norden kommer att kunna nå de klimatmål vi satt upp?
– Ja, jag tycker att målen är ambitiösa men uppnåeliga. De nordiska länderna har mycket som talar för dem: Ren energi, bra samarbeten och en historia av innovation. Men att nå koldioxidneutralitet handlar inte bara om att lägga till fler förnybara källor. Vi måste se till att systemet förblir balanserat, rättvist och väl reglerat. Mitt råd till beslutsfattare är: Lita inte bara på att marknaden löser allt. Håll koll på hur företagen agerar, se till att koldioxidpriserna speglar verkliga miljökostnader och investera i infrastruktur som hjälper elen att flöda dit den behövs mest.
Hur blev du intresserad av förnybar energi?
– Jag tror det började med ett allmänt intresse för elsystem, som kraftnätet. Och ju mer jag lärde mig om nätets funktion, elmarknaden och de verkliga utmaningarna med att gå mot en ren energiframtid – desto mer fastnade jag. Energi befinner sig precis i skärningspunkten mellan klimat, politik, teknik och rättvisa. Genom att doktorera fick jag möjlighet att verkligen utforska det djupare och försöka bidra med något meningsfullt.
Vad händer härnäst?
– Just nu fokuserar jag verkligen på att använda det jag lärt mig för att göra skillnad inom energisektorn. Som doktorand fick jag insikt i hur systemen fungerar – inte bara i teorin utan också i praktiken. Och jag vill tillämpa det i min nuvarande roll för att hjälpa till att fatta smartare energibeslut, särskilt i övergången till renare källor. Jag älskar fortfarande forskning och är öppen för framtida projekt eller samarbeten. Men just nu prioriterar jag att ta all min kunskap och sätta den i arbete i verkligheten. Det är där jag känner att jag kan göra störst nytta, säger Farzad Hassanzadeh Moghimi.
Mer om Farzads forskning
Farzad Hassanzadeh Moghimi försvarade framgångsrikt sin avhandling på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), Stockholms universitet, 29 april 2025.
Doktorsavhandlingen har titeln “Storage, Transmission, and Renewable Interactions in the Nordic Grid”.
Avhandlingen kan laddas ner från Diva
Jalal Kazempour, Technical University of Denmark, var opponent vid disputationen.
Huvudhandledare var Afzal Siddiqui, DSV. Handledare var Aron Larsson, DSV.
Kontakta Farzad Hassanzadeh Moghimi
Kontakta Aron Larsson
Läs om forskning och utbildning på DSV
This article is also available in English
Text: Åse Karlén
Senast uppdaterad: 20 maj 2025
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV