Forskargrupp
PRECIS – Process, Requirements, Enterprise, Capability, Information Systems modelling
Forskargruppen PRECIS behandlar teorier, metoder och verktyg för analys och design av organisations- och IT-lösningar på ett sammanhängande sätt. Gruppens forskning handlar om tre ämnen – verksamhetsmodellering, modellering och hantering av verksamhetsprocesser och begreppsmodellering.
Forskargruppens primära intresseområden är metoder och verktyg som stödjer utvecklingen av IT-lösningar som är anpassade till organisationens behov. Vi forskar i ämnen som verksamhetsmodellering, modellering och hantering av verksamhetsprocesser, och begreppsmodellering.
Verksamhetsmodellering handlar om att skapa och analysera organisationsdesign, såsom mål, regler, aktörer, processer, förmågor och informationssystemkrav på ett integrerat sätt. Verksamhetsmodellering strävar efter att konsolidera olika intressenters synpunkter till en verksamhetsmodell. Vi arbetar även med kunskapsmodellering, kravhantering och modellering av organisationsförmågor.
Verksamhetsmodellering kan användas för att upptäcka och analysera organisatoriska problem, utveckla strategier, anpassa sociotekniska system, hantera risker och förnya befintlig verksamhet. Vår forskning tillämpas inom sektorer som hälsovård, utbildning, konsultverksamhet, turism, energi och fordon. Ett specifikt tillämpningsområde för verksamhetsmodellering är design och hantering av digitala affärsekosystem.
Forskning inom modellering och hantering av verksamhetsprocesser (Business Process Management, BPM, på engelska) visar på innovativa tillvägagångssätt för att förbättra operativ effektivitet inom olika verksamheter. Vår grupp fokuserar på hela BPM-livscykeln, från att designa och analysera processmodeller till att simulera scenarier och använda avancerade process mining-tekniker för dataanalys. Vår forskning spänner över olika sektorer, exempelvis offentliga e-tjänster och sjukvård.
Forskning om bergreppsmodellering fokuserar på huvudprinciperna för metod- och verktygsutveckling, såsom metamodellering, metodutveckling och utveckling och anpassning av modelleringsverktyg.
Gruppens forskare har utvecklat eller bidragit till utvecklingen av ett antal modelleringsmetoder. Till exempel 4EM (For Enterprise Modelling), EKD (Enterprise Knowledge Development), FEM och KYKLOS.
Forskargruppen PRECIS har pågående samarbeten med följande organisationer:
Digitala tvillingar och artificiell intelligens är två nyckelteknologier i den fjärde industriella revolutionen. Det här projektet kopplar samman de bägge fälten i ett samarbete mellan akademi och industri där Stockholms universitet och Atrium Ljungberg medverkar.
Nya datadrivna lösningar har potential att förbättra situationen för multisjuka äldre. Projektet identifierar, analyserar och pilottestar sådana innovativa lösningar, baserade på förbättrad vårdsamverkan mellan stad och region.
Projektet handlar om hur vården av multisjuka äldre kan förbättras. Vi identifierar och designar innovativa tjänster, baserade på datadrivna lösningar. Syftet är att förhindra återinskrivningar till avancerad sjukhusvård och minimera felbehandlingar.
Projektet fokuserar på att utveckla ett konceptuellt ramverk för design av militära ledningssystem, betraktade som så kallade system av system. Projektet belyser behovet av en holistisk syn på förmågeutveckling, där tekniska, organisatoriska och mänskliga faktorer samverkar.
The Fractal Enterprise Model (FEM) erbjuder ett nytt sätt att analysera företag. Modellen kartlägger tillgångar, processer och hur de hänger ihop. Det här avhandlingsprojektet undersöker hur FEM kan vara en väg till nya affärer och digital innovation.
Det här doktorandprojektet vidgar användningen av verksamhetsmodellering för att förstå komplexa organisationsstrukturer. Resultaten kan vara till hjälp för lokala aktörer och beslutsfattare som vill anpassa sina insatser till globala mål för hållbar utveckling.
I det här avhandlingsprojektet utvecklas metoden KYKLOS. Syftet med projektet är att stödja förändringsarbetet i organisationer med ett modelleringsverktyg och metod.
Detta banbrytande projekt förenar ledande universitet i syfte att förbättra tonåringars psykiska hälsa. Vi utnyttjar en rad olika typer av data för att skapa digitala och inkluderande verktyg som kan stötta unga.
Digitala affärsekosystem involverar en rad olika aktörer, och kan vara svåra att hantera. Det här avhandlingsprojektet utforskar hur digitala affärsekosystem kan ledas, kvalitetssäkras och bli mer resilienta.
Hur kan vi rehabilitera patienter med allvarliga och långvariga kognitiva problem efter Covid-19? I projektet designar vi ett online-rehabiliteringssystem. Systemet hjälper patienterna att bättre förstå sina problem, stödjer deras kognitiva träning och ökar deras motivation att arbeta med rehabilitering online.
Nya idéer föds när akademi och näringsliv sammanstrålar. DSV-forskarna Jelena Zdravkovic och Simon Hacks delade med sig av aktuell forskning på en branschkonferens om IT-arkitektur. Responsen de fick från praktikerna i publiken gav dem insikter till fortsatt forskning.
I alla organisationer finns regelverk att förhålla sig till. Om verksamheten är komplex, som den kan vara exempelvis inom sjukvården, blir reglerna extra svåröverskådliga. Tre DSV-forskare har fått pris för sin forskning som handlar om hur man kan modellera regelverk.
Att samla bevismaterial som rör brott mot mänskliga rättigheter är komplicerat. Jöran Lindeberg har byggt en generisk datamodell som redan kommit till praktisk användning. Men det hela började som en masteruppsats.
Företags förmåga att anpassa sig och ta vara på möjligheter kan vara livsavgörande. Men det är inte alla som är så förändringsbenägna, och det kan vara svårt att se vad som behöver justeras i den egna organisationen. En ny metod kan hjälpa dem på traven.
Han bygger systemarkitektur och ringar in säkerhetsbrister, med tydlig tillämpning i företag inom alla sektorer. Simon Hacks nästa projekt kretsar kring maritima transporter och hållbarhet. ”I slutändan handlar det bara om kod och data”, säger han med ett leende.