Ny metod visar vägen i digitala affärsekosystem
Digitala affärsekosystem kopplar ihop en mängd aktörer, organisationer och transaktioner. Systemen är komplexa, svåra att överblicka – och har stor innovationspotential. Daniel Chen Hsi Tsai har tagit fram en metod som kan hjälpa oss att navigera i landskapet.

Vad är ett digitalt affärsekosystem? Företaget Amazon är ett bra exempel, anser Daniel Chen Hsi Tsai, Institutionen för data- och systemvetenskap. Amazon kopplar samman e-handel, molntjänster, logistik, AI-komponenter och konsumentprodukter för att skapa kundnytta – och tillväxt för företaget.
– Digitala affärsekosystem består av organisationer och individer som samarbetar i nätverk och driver innovation, säger Daniel Chen Hsi Tsai.
För att förklara bättre jämför han med Ebay – som inte kan sägas vara ett digitalt affärsekosystem.
– Ebay är snarare en marknadsplats eller plattform där en stor mängd säljare kan marknadsföra sina produkter mot en stor mängd köpare. Självklart är det logistik inblandat i transaktionerna, men det är inte samma slags nätverkssamarbeten som inom Amazon. Ebay är mer linjärt medan Amazon är dynamiskt och flexibelt.
– I digitala affärsekosystem finns det utrymme för samarbeten och innovation mellan olika aktörer. En viktig skillnad är också att slutanvändare och konsumenter har en mer aktiv roll. Deras behov står i centrum för de innovationer som skapas, säger Tsai.

Kartlägger ekosystemen
Digitala affärsekosystem är inget nytt fenomen, men det behövs mer forskningsbaserad kunskap i ämnet. Daniel Chen Hsi Tsais doktorsavhandling utgör ett viktigt bidrag. Han har utvecklat DBEmap, en slags karta som synliggör de olika beståndsdelarna i digitala affärsekosystem.
– DBEmap fungerar som en lins som låter oss fokusera på olika delar av systemet. Vi kan mäta utfall, analysera och förstå hur det digitala affärsekosystemet fungerar, säger han.
Det kan vara svårt att ta in hur ett helt ekosystem fungerar
DBEmap innehåller 11 moduler som hjälper användaren att dokumentera systemets aktörer, förmågor, resurser, digitala infrastrukturer, policyer och andra viktiga faktorer. Förutom att bidra till forskningen ser Daniel Chen Hsi Tsai att DBEmap kan komma till praktisk nytta för vd:ar, projektledare och andra som designar och leder digitala affärsekosystem.
– Det kan vara svårt att ta in hur ett helt ekosystem fungerar. Poängen med en modulär metod är att kunna fokusera på en del i taget. Kanske är det viktigast just nu att få överblick över vilka resurser vi har, eller våra digitala infrastrukturer.
I sin forskning har Tsai tillämpat metoden på olika branscher, främst hälsovård och sjöfart men även finans och högre utbildning.
– Ett av mina fallföretag är en svensk satsning på hälsovård. Tanken är att agera förebyggande så att kunderna ska slippa dra på sig sjukdomar och besvär. Kunderna får en hälsocoach och tillgång till en digital plattform dit en mängd olika aktörer är knutna, som dietister, friskvårdsanläggningar, psykologer och traditionell sjukvård. Företaget analyserar stora mängder hälsodata om varje kund och ger skräddarsydda råd som kan göra dem friskare.
Vill adressera samhällsutmaningar
Det här är, enligt Daniel Chen Hsi Tsai, ett bra exempel på hur styrkan i digitala affärsekosystem kan användas till nytta för samhället.
– Amazon, Google och Apple är centraliserade system, men vi kan lära av dem och tillämpa kunskapen på ett decentraliserat sätt, säger Tsai.
– Jag är inte intresserad av att hjälpa storföretag bli ännu större och rikare. I stället vill jag använda det här konceptet till något meningsfullt. Vi ser många stora samhällsutmaningar i dag, kopplade till exempelvis hälsa, ekologi och inkludering. Vi behöver ett skifte inom de närmaste fem åren.
Daniel Chen Hsi Tsai ser fram emot att vidareutveckla det koncept han tagit fram under sin doktorandtid. Han kan tänka sig att arbeta med det både inom akademin och i näringslivet.
– Min ambition är att fördjupa forskningen men jag vill också tillämpa DBEmap, gärna som en del i ett socialt entreprenörskap. Jag undersöker just nu flera olika möjligheter, säger han.
Mer om forskningen

Daniel Chen Hsi Tsai forskar inom Affärsprocesser och verksamhetsmodellering på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet.
Han försvarade framgångsrikt sin doktorsavhandling 6 december 2024. Den har titeln ”DBEmap – A Modular Method for Designing Digital Business Ecosystems”.
Avhandlingen kan laddas ner från Diva
Märite Kirikova, Riga Technical University, Lettland, var opponent under disputationen.
Handledare är Janis Stirna och Jelena Zdravkovic, DSV.
Text: Åse Karlén
Senast uppdaterad: 24 mars 2025
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV