Jag är docent och arbetar som universitetslektor vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet. Mitt forsknings- och undervisningsfokus är begrepps- och processmodellering, process- och tjänsteorientering, digital transformation, systemintegration, kunskaps- och beslutstöd, data science (inklusive AI), e-förvaltning och hälsoinformatik. Jag bidrar också med kunskaper om angreppssätt som designforskning (design science), designtänkande (design thinking) och systemtänkande (system thinking).
Jag har deltagit i flera forskningsprojekt inom både privat och offentlig sektor, i samverkan med organisationer som till exempel Ericsson, Telia, Pensionsmyndigheten, Stockholm Stad, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. En stor del av forskningsprojekten har bedrivits inom hälso- och sjukvård samt omsorg. Dessa projekt har till exempel handlat om hur IT-stöd och andra digitala resurser kan stödja process- och tjänsteorienterade arbetssätt. Under senaste året har forskningsfokus varit på verksamhetsförändringar, digitala innovationer och datadrivna lösningar inom hälso- och sjukvård samt omsorg, inklusive AI-lösningar.
Jag har varit medförfattare i över 100 forskningsartiklar och till en bok om design science, ”Introduction to Design Science”, utgiven på Springer Verlag. En lista på mina publikationer finns här: https://scholar.google.com/citations?user=ndxHMYsAAAAJ&hl=en&oi=ao
Jag är också ansvarig för masterprogrammet Open e-government (Öppen e-förvaltning). Programmet ges på helt på distans och studenter från hela världen deltar. Programmet har ett fokus på design av tjänster, processer och olika former av digitala lösningar för offentlig sektor.
Nya datadrivna lösningar har potential att förbättra situationen för multisjuka äldre. Projektet identifierar, analyserar och pilottestar sådana innovativa lösningar, baserade på förbättrad vårdsamverkan mellan stad och region.
Projektet handlar om hur vården av multisjuka äldre kan förbättras. Vi identifierar och designar innovativa tjänster, baserade på datadrivna lösningar. Syftet är att förhindra återinskrivningar till avancerad sjukhusvård och minimera felbehandlingar.
The Fractal Enterprise Model (FEM) erbjuder ett nytt sätt att analysera företag. Modellen kartlägger tillgångar, processer och hur de hänger ihop. Det här avhandlingsprojektet undersöker hur FEM kan vara en väg till nya affärer och digital innovation.
Det här avhandlingsprojektet studerar hur formella och informella strukturer påverkar IT-anpassningen i offentliga organisationer. Projektet undersöker också hur den organisatoriska smidigheten kan förbättras – en avgörande faktor för lyckad digital transformation.
Syftet med detta avhandlingsprojekt är att studera de IT-styrningsmekanismer som påverkar digital transformation i olika organisationer. Vi undersöker också hur IT-styrningen påverkar organisationers prestationer.
Detta banbrytande projekt förenar ledande universitet i syfte att förbättra tonåringars psykiska hälsa. Vi utnyttjar en rad olika typer av data för att skapa digitala och inkluderande verktyg som kan stötta unga.
Hur kan vi rehabilitera patienter med allvarliga och långvariga kognitiva problem efter Covid-19? I projektet designar vi ett online-rehabiliteringssystem. Systemet hjälper patienterna att bättre förstå sina problem, stödjer deras kognitiva träning och ökar deras motivation att arbeta med rehabilitering online.