Forskargrupp
Stockholm Technology & Interaction Research (STIR)
Forskargruppen STIR består av en blandning av teknologer och samhällsvetare. Vi forskar och bygger nya digitala teknologier tillsammans. Vårt arbete ryms inom forskningsämnet människa–datorinteraktion.
Stadstrafiken är en social miljö där människor samsas med ny och äldre teknik. Foto: Anna Chaplygina/Mostphotos.
STIR (Stockholm Technology & Interaction Research) leds av tre forskare på Institutionen för data- och systemvetenskap: professor Barry Brown, docent Airi Lampinen och universitetslektor Donald McMillan.
I vår forskning ägnar vi oss åt teknikanvändning i sociala miljöer. På sistone har vi arbetat inom domäner som digital hälsa, mobilitet, feministisk cybersäkerhet, ekonomiska interaktioner och videomedierade interaktioner. Vi intresserar oss också för teknik som möjliggör röstbaserad interaktion, till exempel Alexa och Siri.
Utvecklingen inom autonoma fordon har gått framåt med stora steg, men den nya tekniken har också resulterat i dödsolyckor. Det här projektet studerar det sociala spelet i trafiken. Vad händer när artificiell och mänsklig intelligens ska samsas på vägarna?
En framtid med autonoma fordon verkar närma sig, men i vissa lägen kommer det ändå att behövas mänsklig inblandning. I forskningsprojektet utvecklar vi XR-upplevelser av framtidsvisioner, kopplade till aktuella händelser och forskning om autonoma agenter.
Att arbeta med människor är otroligt svårt för robotar. Det här projektet syftar till att utveckla nya sätt för robotar och intelligenta agenter att förstå, interagera med och anpassa sig till hur vi människor arbetar tillsammans för att ta oss igenom vår vardag.
Intim teknik, som insulinpumpar, smarta vibratorer och digitala preventivmedel, är vanligtvis designade för användning på individuell nivå. Deras användning och dess konsekvenser är dock ofta delade och sociala. Detta projekt undersöker hur det kommer sig att intima teknologier inom reproduktiv hälsa delas.
Det finns en ökad trend att organisera ekonomiska och sociala utbyten med hjälp av onlineplattformar. Två exempel är transporttjänsten Uber och uthyrningstjänsten Airbnb. Detta forskningsprojekt fokuserar på ekonomiska möten kopplat till de nya plattformarna.
Hur kan människor och maskiner förstå varandra bättre? Det är den övergripande frågan i Razan Jabers forskning. Svaren går att hitta i hur vi människor kommunicerar, menar hon.
Varför har AI så svårt att förstå mänskligt beteende i trafiken? Barry Brown, professor i människa–datorinteraktion, diskuterar problematiken i The Conversation.