Stockholms universitet

Forskningsprojekt Etisk design i praktiken

Hur teknik designas påverkar både människor och planeten. Därför behöver vi prioritera de etiska dimensionerna av teknik och utveckla praktiker för etisk design. Detta projekt utforskar etisk designpraktik tillsammans med yrkesverksamma i den digitala designbranschen.

Fyra personer arbetar tillsammans vid ett bord som är täckt av post-it-lappar i olika färger.
Foto: Lars Lindwall.

Digitala produkter och tjänster formar vårt samhälle och har lett till betydande framsteg men också stora problem, till exempel skärmberoende, integritetsfrågor, exkludering och överkonsumtion. Därför har etisk teknikdesign blivit en allt viktigare fråga inom forskningsfältet Människa–datorinteraktion (MDI).

Trots det ökade intresset saknas dock kunskap om hur yrkesverksamma i den digitala designbranschen själva ser på etik i design. Eftersom yrkesroller som UX-designer, tjänstedesigner och utvecklare har en betydande inverkan på hur teknik utformas är deras perspektiv viktiga att studera. Av alla de etiska riktlinjer och forskningsresultat som finns för etisk design, används väldigt lite i praktiken. Av dessa skäl är det viktigt att inkludera denna yrkeskategori i forskning för att undersöka deras perspektiv och säkerställa en mer relevant och användbar tillämpning av etisk designpraxis.

Projektet är Sharon Lindbergs avhandlingsarbete. Ola Knutsson och Chiara Rossitto är handledare.

Projektbeskrivning

Design av teknik är inte neutralt utan påverkar vad människor kan göra och vem som har möjlighet att göra vad. Med andra ord: Design har etiska dimensioner. Detta har forskare inom människa–datorinteraktion (MDI) och närliggande områden intresserat sig för på olika sätt under närmare 30 år, vilket har resulterat i en mängd teoretiska ramverk, principer, manifest och metoder.

Dock används dessa forskningsresultat knappt i praktiken. Yrkesverksamma i den digitala designbranschen säger att detta bland annat beror på att resultaten inte linjerar med hur saker och ting fungerar i praktiken – därför är de inte särskilt användbara.

Detta projekt undersöker hur personer med olika yrkesroller inom digital design (såsom UX-designer, tjänstedesigner, utvecklare och andra) förhåller sig till och förstår etik, vilka utmaningar som finns för etisk design och hur designetik kan kultiveras i praktiken.

Projektet vill ge inblick i hur yrkesverksamma i den digitala designbranschen ser på etik och presentera praktikgrundade insikter och utkast för:
1. forskare som vill främja etik i designpraktiken,
2. utbildare som vill lära ut designetik på ett sätt som linjerar med hur yrkesverksamma i den digitala designbranschen tänker och gör i yrkeslivet, samt
3. yrkesverksamma i den digitala designbranschen som strävar efter att förbättra etiken i designpraktiken.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Sharon Lindberg

Utbildningsassistent

Institutionen för data- och systemvetenskap
S Lindberg

Ola Knutsson

Universitetslektor

Institutionen för data- och systemvetenskap
Picture of Ola Knutsson

Chiara Rossitto

Universitetslektor

Institutionen för data- och systemvetenskap

Medlemmar

Petter Karlström

Universitetslektor

Institutionen för data- och systemvetenskap

Sirkku Männikkö Barbutiu

Utbildningsledare

Institutionen för data- och systemvetenskap

Publikationer

Nyheter

Mer om projektet

The Design Ethics Workshop
Denna workshop ger utrymme och struktur för att utforska etik tillsammans med andra. Deltagarna skapar gemensamma visioner om vad etisk design innebär och lösningar för hur man tar sig dit. Workshopen är utformad för att passa med hur man vanligtvis jobbar i designpraktiken och är lätt att anpassa efter behov. Den främjar nyfikenhet och samarbete kring etik och är tänkt att fungera som en kickstart för kultiveringen av mer etisk design utifrån sådant som deltagarna själva förstår och bryr sig om.

Läs mer om workshopen


”Sparking Conversations” – en designbrief för att kultivera etisk design
En så kallad designbrief används ofta i designpraktiken av grupper/team som tillsammans undersöker problem och lösningar. En brief är alltså ett välbekant format i designbranschen men just denna brief ställer en ny sorts fråga: Hur kan vi öka medvetenheten om etisk design?

Läs mer om designbriefen