Stockholms universitet

Forskningsprojekt Trygghetsteknologiers löften och konsekvenser

Löften, konsekvenser, utsatthet och medborgardeltagande.

Projektet undersöker de kunskapsmässiga löften och konsekvenser som den framväxande trygghetsteknologin "trygghetsappar" för med sig för frågor om ansvar, utsatthet och medborgardeltagande.

De senaste decennierna har investeringar i digitala lösningar ökat inom en rad välfärdsområden. Parallellt med digitaliseringens framväxt har idéen om trygghet också skiftat fokus, från traditionella välfärdsfrågor till brott och utsatthet. Här finns en tilltro till teknologier - till exempel digitala trygghetskartor, säkerhetssensorer, trygghetsappar och liknande - för att skapa tryggare samhällen, minska antalet brott och kostnader samt att förse människor med verktyg för att öka sin trygghet.

Projektbeskrivning

Det här projektet fokuserar specifikt på just trygghetsappar, det vill säga mobilapplikationer riktade till individer. Att samhället förändras av digitalisering är en självklar iakttagelse, att digitalisering alltmer påverkar det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet är med andra ord mer en förutsättning än en fråga för framtiden. Hur detta sker och vad det får för samhälleliga konsekvenser vet vi dock mindre om.

Genom ett fokus på både utvecklare och användare av trygghetsteknologier är det här projektets ambition att bidra till en del av svaret på denna fråga genom att undersöka de kunskapsmässiga löften och konsekvenser som den framväxande teknologin trygghetsappar för med sig för frågor om ansvar, utsatthet och medborgardeltagande. Genom att både ge röst åt utvecklare och användare av trygghetsappar är avsikten med projektet att fördjupa och bredda kunskapen om hur förväntningar, förutsättningar och faktisk praktik av trygghetsteknologi kan förstås i relation till samhället i stort. Ett långsiktigt syfte är att skapa bättre förutsättningar för att diskutera vad brottspreventiva och trygghetsskapande lösningar varit, är och kan komma att bli i en alltmer digitaliserad värld.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Katarina Winter

Universitetslektor

Kriminologiska institutionen
K. Winter

Medlemmar