Nigerianske Chinua Achebe (1930–2013) hör till 1900-talets allra mest betydande författare. I genombrottsromanen Allting går sönder (Things fall apart) från 1958 gestaltade han den koloniserade erfarenheten på lika banbrytande som nyansrikt sätt. Boken är idag en klassiker och en av världslitteraturens mest lästa romaner. Vad är det som gör den så stark? Hur utvecklades Achebes författarskap efter debuten? Och hur väl passar hans pedagogiska men politiskt komplexa romaner dagens litteraturklimat? Bildningspodden introducerar en litterär gigant och närläser hans mest kända roman. Samtalet leds av Ruhi Tyson.
Anna Jörngården och Stefan Helgesson. Foto: anekdot.se
Gäster i studion är Anna Jörngården Galili och Stefan Helgesson. Anna Jörngården Galili är docent i litteraturvetenskap och forskar om kulturella minnesstudier och transnationella perspektiv. Stefan Helgesson är professor i engelska och specialiserad på bland annat afrikansk litteratur och postkolonial teori.
Bildningspodden görs vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet. Varannan vecka bjuder podden på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Den är en del av det digitala bildningsmagasinet Anekdot.
Vad är den kulturella betydelsen av minne? Hur minns vi det förflutna, inte bara som enskilda individer utan över generationer, som sociala och kulturella grupper? Och hur relaterar dessa minnespraktiker till politiskt och känslomässigt laddade frågor om nationell och etnisk identitet, historiska trauman, och erfarenheter av uppbrott, förlust och glömska?