Nu tar IMMPACT-projektet pulsen på högskolans inkluderingsarbete!

I mitten på september skickade IMMPACT-projektet ut sin stora enkät till alla förstaårsstudenter i matematik och fysik. I enkäten tar de reda på vem som söker, varför de sökte, och om de känner sig välkomna på utbildningen.

Några av projektmedlemmarna i IMMPACT-projektet.
Några av medlemmarna i IMMPACT-projektet. Foto: Privat.

Den första delstudien i IMMPACT-projektet är en enkät som riktar sig till alla förstaårsstudenter som börjat på ett kandidatprogram i matematik eller fysik, teknisk fysik, teknisk matematik eller sjukhusfysik. Syftet med enkäten är att studera vilka mönster som finns bland de sökande. Vilken bakgrund har de som söker, vilka faktorer är vanligast för att de söker, och hur upplever underrepresenterade grupper utbildningen? 

Enkäten har inspirerats av liknande undersökningar som genomförts, bland annat inom ASPIRES-projektet i England, SCOPE-projektet i Danmark och FINSCI-projektet i Finland. 

Lisa Österling
Lisa Österling. Foto: Privat.

– Det som skiljer vår undersökning från andra länders undersökningar är att den även inkluderar matematik, medan tidigare undersökningar fokuserat på teknik och naturvetenskap, berättar Lisa Österling som är en av projektmedlemmarna i IMMPACT. Vi fokuserar också enbart på studenter som valt en högskoleutbildning inom antingen matematik eller fysik. Tidigare undersökningar har riktat sig till olika åldrar, och även personer som inte väljer att studera naturvetenskap.

– Den här hösten har vi skickat ut enkäten till samtliga 1600 studenter som registrerat sig på programmen, fortsätter Lisa Österling. Nu hoppas vi att svarsfrekvensen blir hög.

– Vi är intresserade av att analysera mönster kring studenternas framtidsambitioner och deras olika bakgrund. Bland de som svarade första dagen ser vi redan att det är en blandad studentgrupp vad gäller både kön och föräldrars utbildningsbakgrund. Vi är också nyfikna på vad som gjort att de valt att söka, och även i vilken grad de känner att de hör hemma när de väl kommer till universitet och högskolor. 

– Enkäten kommer att ge ett statistiskt underlag och en överblick över de som sökt. Som ett nästa steg kommer vi att följa några studenter under deras utbildning, med kvalitativa metoder som låter oss förstå mer om vad som gör att de känner sig välkomna, eller inte.  

 

Mer om IMMPACT-projektet

Paola Valero, Anna Danielsson, Lisa Österling och Maria Berge (Umeå universitet) är forskare i projektet, och Nhu Throng och Bruna Leticia Nunes är forskningsassistenter. Ämneslärarstudenten Erik Adolfsson har också skrivit ett självständigt arbete som bidragit till projektet. 

Läs mer om forskningsprojektet IMMPACT