Studera utomlands
Att studera en eller två terminer utomlands är en fantastisk möjlighet att prova på en ny akademisk miljö. På köpet får du också nya erfarenheter, lär känna en ny kultur, och kanske träffar vänner för livet.
Vem kan få åka?
För att vi ska kunna nominera dig som utbytesstudent behöver du vara aktiv student på Instutionen för astronomi. Det innebär att du ska vara registrerad på minst en kurs hos oss terminen innan du vill åka ut. Vi vill även att du har klarat av minst 30 hp innan du åker iväg. Som riktlinje brukar studenter på kandidatnivå åka antingen år 2 eller 3, medan studenter på masternivå kan åka från termin 2 och framåt.
Du kan också åka som praktikant under din utbildning, antigen utanför termien eller som en del av ditt självständiga arbete.
Praktik utomlands via Erasmus+
För centrala avtal gäller andra ansökningsregler:
Studentavdelningens sidor om utbytesstudier
Vart kan jag åka?
Institutionen för astronomi har avtal med flera universitet, främst inom Europa. Stockholms universitet har också centrala avtal (som täcker alla studenter på universitetet) med lärosäten runt om i världen. Avtalen finns samlade i en databas, som du kan titta i för att få en uppfattning om länder du kan åka till. Om det inte finns ett avtal inom astronomi med ett lärosäte du vill åka till, kan det finnas en annan institution som har det. I så fall kan vi kontakta dem och höra om du kan göra utbyte via det avtalet.
Saknas det avtal med det lärosäte du vill åka till i avtalsportalen, kontakta utbyteskoordinatorn. Det kan finnas avtal som inte syns i portalen än eller så kan vi undersöka om det är möjligt att teckan ett nytt avtal. Längst ner på sidan finns alla avtal listade som Instutionen för Astronomi har.
Hur ansöker jag?
Det första steget är därför att kontakta vår utbyteskoordinator (exchange@astro.su.se). Tänk på att vara ute i god tid!
Utbytesperiod |
Ansökningsperiod |
Hösttermin eller läsår (höst + vår) | 15 januari – 15 februari |
Vårtermin | 15 augusti – 15 september |
Under din tid som utbytesstudent kan du få studiemedel som vanligt från CSN. Du kan också ansöka om så kallat merkostnadslån för att täcka extra utgifter i samband med studierna (t.ex. flygbiljetter). Inom Erasmus+ finns också möjlighet att få ett mindre stipendium. Om du åker på utbyte genom ett avtal så täcks du automatiskt av försäkringen Student-UT.
Naturvetanskapliga fakultetens avtal
Studenter vid Fysikum har också möjlighet att söka utbytesplatser via Naturvetnskapliga fakulteten avtal.
Utbytesperiod |
Ansökningsperiod |
Hösttermin eller läsår (höst + vår) | 15 januari – 15 februari |
Vårtermin | 15 maj – 15 juni |
Läs i Singapore under kanditatprogrammet!
För dig som går andra året på kandidatprogrammen i fysik, astronomi, meteorologi eller Sjukhusfysikerprogrammet, finns det möjlighet att läsa på Nanyang Technical University (NTU) i Singapore under år 2. När du kommer tillbaka till Fysikum kan du alltså fortsätta på år 3, på samma sätt som om du läst hos oss hela tiden.
Lista över Instutionens för Astronomis avtal
Belgien
Frankrike
Université Toulouse III - Paul Sabatier
Italien
Nederländerna
Spanien
Tyskland
Studenter vid Institutionen för Astronomis får också åka via avtal som tecknats med Fysikum. Du hittar dem listade här:
Studera utomlands - Fysikum
Kontakt
Utbyteskoordinator
Utbyteskoordinatorn har ansvar för de olika utbytesavtal som Institutionen för astronomi har med andra lärosäten. Här kan du få information om vart du kan åka på utbyte, och hur du gör för att ansöka. Du kan också få svar på frågor som rör tillgodoräknanden av dina utlandsstudier.
- Avvikande mottagningstider
Julledig 20 dec.-8 jan.
Senast uppdaterad: 15 januari 2025
Sidansvarig: Institutionen för astronomi