Baltic Sea Fellows är en strategisk forskningssatsning på ett nätverk av unga Östersjöforskare inom flera discipliner. Deras projekt sträcker sig från ren grundforskning till att ta fram kunskap som kan användas som beslutsstöd i Östersjöförvaltning och miljölagstiftning.
Grupp AML Karlson studerar födovävsekologi, systemekologi, ekotoxikologi och stress ekologi i framförallt Östersjön genom experiment, fältstudier och analys av långa tidsserier från miljöövervakningen. Vi använder oss framförallt av stabila isotoper som metod.
Vi undersöker möjligheten att rena mark och vatten från tungmetaller, PFAS mha växter, s.k. fytoremediering, hur vi kan minska kadmium och arsenikhalten i matgröda m.h.a. kisel samt hur kisel kan minska snytbaggenagrepp i gran och tallplantor.
Vår forskning är inriktad på aktinorhizala kvävefixerande rotknölsymbios. Forskningsomradet är relevant för förståelsen av rotknölsymbios i allmänhet såväl som för aktinorhizala växters roll i fytoremediering, skyddsbälten och erosionskontroll.
Vi är intresserade av växter och deras evolution över miljontals år. Vi studerar mångfaldsförändringar i tid och rum, relation mellan strukturer och deras funktion, biogeografi och mycket mer.
Grupp Slotte använder storskaliga genomiska data för att besvara klassiska evolutionära frågor, främst vad gäller växters reproduktionssystem och supergeners evolution.
Mitt forskningsfokus ligger i biologisk mångfald och interaktioner mellan näringsvävar. Sedan 1982 har jag arbetat med kustnära och pelagiska system i Östersjön och sedan 2002 även med havsis och pelagiska system i centrala Arktiska oceanen (CAO). Idag fokuserar jag främst på två forskningsprojekt i centrala Arktiska oceanen.