Studera utomlands

Längtar du ut i världen? Varför inte ta chansen att läsa en del av din utbildning utomlands? Här berättar vi om vilka alternativ som finns till utlandsstudier och hur du går till väga för att ansöka.

Att studera utomlands är inte bara en möjlighet att lära sig nya saker, skapa internationell erfarenhet och nya språkkunskaper. Genom att resa ut i världen öppnas också dörrar till andra kulturer och nya kontakter. Studier utomlands är en värdefull erfarenhet som ger kunskap, minnen och vänner för livet. Dessutom är studier utomlands meriterande och ser bra ut i ditt CV.

Trinity College Dublin, the University of Dublin. Fotograf John Jordan.
Trinity College Dublin, the University of Dublin. Fotograf John Jordan

Väljer du att läsa en period utomlands finns olika sätt att gå tillväga. Du kan studera via ett av universitetets centrala utbytesavtal, institutionens egna avtal eller på egen hand. I varje fall är det viktigt att vara ute i god tid, helst ett år innan studietiden vid partneruniversitetet börjar.

 

Genom universitetets centrala avtal och nätverk

Som student vid Stockholms universitet har du möjlighet att studera en eller två terminer vid något av universitetets partneruniversitet runt om i världen. Det finns universitetsövergripande (centrala) utbytesavtal som kan sökas av studenter från alla institutioner vid Stockholms universitet. Följande utbytesprogram, -avtal och nätverk ligger på central nivå: Bilaterala avtal, Civis Erasmus+, Nordlys Erasmuss+ och north2north.

Information om universitetets centrala avtal och nätverk

 

Genom institutionens avtal

Vi har utbytesavtal genom Erasmus+ med ett flertal universitet i Europa. Du som läser vid institutionen har möjlighet att studera en eller två terminer vid något av våra partneruniversitet.

Som student genom Erasmus+ får du:

  • stipendium- Alla studenter som åker på utbyte via Stockholms universitet genom Erasmus+ beviljas ett stipendium. När du antagits till partneruniversitetet kan du ansöka om stipendiet.
  • tillgodoräkna dina poäng
  • möjlighet att ansökan om studiemedel från CSN
  • befrielse från terminsavgift på partneruniversitetet

Det finns också utbytesplatser via ett fakultetsavtal till Nanyang Technological University, NTU, ett topprankat universitet i Singapore.

Information om utbytesstudier i Singapore.

Information om vilka partneruniversitet institutionen har avtal med kan du söka i Avtalsportalen

Agreement University        
Erasmus+ Freie Universität Berlin DE BERLIN01 0532 2 BA/MA
Erasmus+ Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen) DE AACHEN01 0532 Only MA (1)
Erasmus+ Trinity College Dublin IE IRLDUBLIN01 0532 2 BA/MA
Erasmus+ University of Turku (Åbo) FI TURKU01 0532 1 BA/MA
Erasmus+ Université de Liège BE LIEGE01 0532 Only MA (2)
Erasmus+ Universiteit Utrecht NL UTRECHT01 0532 2 BA/MA
Erasmus+ Vrije Universiteit Brussel (VUB) BE BRUSSEL01 0532 2 BA/MA

 

Ansökningsperioder

15 januari–15 februari för utbyte under en hösttermin
15 augusti–15 september för utbyte under en vårtermin

Obs! Andra ansökningstider för NTU, Singapore

Centrala avtal

Här finner du instruktioner för ansökan till utbytesplatser genom institutionens avtal.

Ansökan kan endast göras inom angivna ansökningsperioder och görs i Mobility Online, ett digitalt ansökningsformulär (här ska en länk in senare!)

Urvalet kommer vara klart 2–4 veckor efter sista ansökningsdag.

Så ansöker du

Din ansökan ska innehålla följande:

  • Ifyllt ansökningsformulär (endast öppet under ansökningsperioderna).
  • Ett personligt brev på engelska där du beskriver vem du är och varför du vill åka på utbyte.

Behörighetskrav

För att vara behörig att söka ska du uppfylla följande krav:

  • Vara registrerad som programstudent vid Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet.
  • Ha studerat i minst tre terminer och på kandidatnivå eller två terminer på mastersnivå innan avresa (obs, två av avtalen är endast för masternivå, se listan med institutionens egna avtal).
  • Kunna tillgodoräkna dina poäng efter utbytet och läsa motsvarande 30 hp/termin vid utbytet. Du ska komma överens med utbyteskoordinatorn vid instutionen om ett preliminärt kursval som kan tillgodoräknas innan du ansöker.
  • Ha för avsikt att ta ut en examen från Stockholms universitet.

Urvalskriterier

Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:

  • Komplett ansökan. I första hand nomineras studenter som har skickat in en komplett ansökan i tid. Ofullständiga ansökningshandlingar och/eller kompletteringar behandlas i mån av plats.
  • Tidigare utbytesstudier. Studenter som inte har deltagit i utbytesstudier vid Stockholms universitet tidigare har företräde. Du kan inte nomineras till ett lärosäte där du tidigare varit utbytesstudent.
  • Lämplighet. Vi bedömer din lämplighet som ambassadör för Stockholms universitet och dina förutsättningar att anpassa dig till den främmande miljön utifrån ditt personliga brev.
  • Studieresultat. Vi tittar på antalet avslutade högskolepoäng under det senaste året i förhållande till antalet poäng som studenten har varit registrerad på. Om föregående kriterier inte räcker för att göra ett urval, tittar vi även på betygen.

Grundvillkor för Erasmus+ 

Ansökningsperioder

Ansökningsperioder till intuitionens egna avtal

  • Kandidatprogram i geografi, 180 hp Termin 4 eller 5
  • Kandidatprogram i geovetenskap, 180 hp Termin 5 (hösttermin)
  • Kandidatprogram i biogeovetenskap. Då programmet enbart består av obligatoriska kurser finns egentligen inte något bra utrymme för utlandsstudier på kandidatnivå.
  • Mastersprogram vid Institutionen för naturgeografi Termin 3 (hösttermin)
 

Studera utomlands på egen hand

Du kan även studera utomlands på egen hand, då är du inte bunden till universitet som det finns avtal med. Det ger dig stor valfrihet, men inne­bär att du själv måste skaffa all information, sköta kursval och ansökan, hålla kontakten med universitet och myndigheter och stå för terminsavgift.

 

Praktik utomlands

De kunskaper och färdigheter du får i din utbildning här vid Stockholms universitet är generellt applicerbara bortom landsgränser. Det innebär att du inte behöver begränsa dig till arbetsplatser i Sverige när du letar efter en praktikplats.

Praktik och praktikkurser

Praktik utomlands via Erasmus+

Som student vid Stockholms universitet har du möjlighet att få praktisera vid ett företag eller en organisation i något av de länder som ingår i Erasmus+. Du kan även ansöka om Erasmuspraktik för t ex datainsamling inom ditt examensarbete. Du bör vara registrerad på en praktikkurs eller examensarbete vid institutionen för att kunna ansöka om Erasmus+ stipendiet.

Praktik utomlands via Erasmus +

Minor Field Studies

Vill du skriva din uppsats eller göra ditt examensarbete utomlands? En väg dit är att ansöka om ett Sida-finansierat Minor Field Studies-stipendium och genomföra en mindre fältstudie under åtta veckor i ett låg- eller medelinkomstland som underlag till din masteruppsats.

Minor Field Studies MFS

 

Kontakt

Är du student vid vår institution och är intresserad av att studera utomlands kan du kontakta vår Internationella koordinator.

Internationell koordinator
På denna sida