Arkeologer gräver ut Bårby borg på Öland
Arkeologer från Stockholms universitet gräver nu ut Bårby borg på Öland. Utgrävningen är del i ett stort forskningsprojekt för att öka kunskapen om ringborgarna.

Foto: Kerstin Lidén
Öland har varit en rik och viktig handelsmetropol. Det märks inte minst i de ringborgar som uppfördes här för cirka 2 000 år sedan. Men på 500-talet övergavs många av borgarna. Inom ramen för ett forskningsprogram som leds från Stockholms universitet undersöker forskarna vad borgarna kan avslöja om hur dåtidens ölänningar reagerade på klimatförändringar och andra kriser. Programmet ”Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700” leds av arkeologiprofessor Kerstin Lidén vid Stockholms universitet och där ingår även arkeologer vid Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum. Under åtta år gräver forskarna ut flera öländska ringborgar för att öka kunskapen om hur de användes.
Forskare och studenter från Stockholm gräver i maj

Efter att förra sommaren ha grävt på Treby borg tar sig forskarna i år an Bårby borg på södra Öland. Undersökningarna sker i två etapper: tre veckor i maj och fyra veckor i september/oktober. Syftet är att säkra källmaterial som kan hjälpa till att datera aktiviteten i borgen, och identifiera vilka aktiviteter som ägt rum. Grävningarna har föregåtts av en detaljerad laserscanning med hjälp av drönare, en georadarundersökning och en geokemisk kartering. Borgen har inte undersökts sedan 1930 då det genomfördes en mindre undersökning.
Grävningar nu i maj görs av Stockholms universitet under ledning av professor Sven Isaksson och där även Kerstin Lidén och ytterligare en handfull forskare deltar. Dessutom medverkar tolv studenter, som en del i deras utbildning.
Vad gör Bårby borg intressant för er?
- Det är en av få borgar som ligger på västra Öland, den är stor, halvcirkelformad och ligger uppe på landborgen i ett unikt krönläge. Fynd som tidigare hittats tyder på två användningsfaser, folkvandringstid och medeltid precis som i Eketorps borg, säger Kerstin Lidén.
Vad hoppas ni att finna vid grävningarna?
- Vi vill kunna fastställa om de tidigare georadarundersökningarna verkligen påvisar två användningsfaser, det vill säga om det finns bebyggelse från bägge faserna. Vi vill kunna fastställs mer precist borgens användningstid samt hur borgen har använts, säger Kerstin Lidén.
Visningar av Bårby borg
10 och 17 maj arrangeras visningar för allmänheten av utgrävningarna av Bårby borg.
Läs mer på Kalmar läns museums webb
De grävningar som sker i september/oktober görs av Linnéuniversitet under ledning av docent Ludvig Papmehl-Dufay.
Läs även: Forskare ska avslöja hemligheterna med Ölands ringborgar
Läs även: Arkeologer gräver ut öländsk fornborg

Kris, konflikt och klimat - samhällsförändring i Skandinavien år 300-700 är ett forskningsprogram som tilldelats 43 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond och sträcker sig fram till 2030. Det är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum, med professor Kerstin Lidén (Stockholms universitet) som projektledare.
Läs mer om forskningsprogrammet på www.ringforts.com
Senast uppdaterad: 9 maj 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen