Stockholms universitet

Bildningspodden #137 | Paris (live)

Paris har länge varit en kulturmetropol. Men varför har staden haft en sådan dragningskraft? Idéhistorikern Cecilia Rosengren och modevetaren Paula von Wachenfeldt gästar veckans avsnitt av Bildningspodden.

Camille Pissarro, "Boulevard Montmartre", 1897. Wikimedia Commons.

Paris har länge varit en kulturmetropol. Ända sedan medeltiden har det intellektuella livet varit världsledande – den estetiska strålglansen och det franska modet åtminstone sedan 1600-talets hovkultur. Från sekelskiftet 1900 blev Paris den självklara hemvisten för alla konstnärer, författare, modeskapare och musiker värda namnet. Varför har staden haft en sådan dragningskraft? Och vilka är de viktigaste historiska pusselbitarna till att förklara hur Paris blev den stad den blev?

 

Veckans gäster

Veckans gäster är Cecilia Rosengren och Paula von Wachenfeldt. Cecilia Rosengren är docent i idéhistoria, specialiserad på tidigmodern kulturhistoria och aktuell med den helt nya kursen “Paris som idéhistorisk miljö under 800 år” vid Göteborgs universitet. Paula von Wachenfeldt är docent i modevetenskap, med bakgrund som forskare i fransk litteratur, och har under flera år gett kursen “Modets roll i fransk kulturhistoria” vid Stockholms universitet.

Avsnittet spelades in framför publik på Nordiska museet, i samarbete med Nordiska museet och Stockholms kvinnohistoriska

 

Om podcasten

Bildningspodden är en del av bildningsmagasinet Anekdot och bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Bildningspodden och Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna. Finns på anekdot.se och där poddar finns!

Lyssna på avsnitt #137 | Paris