Stockholms universitet

Festivaler verktyg för hållbarhetsomställning

Vilken roll har musikfestivaler och idrottsevenemang i omställningen till ett hållbart samhälle? Per Olsson är punkaren som blev forskare som tar hållbarhetsfrågorna vidare i samarbeten med festivaler som Way Out West.

Per Olsson
Per Olsson vid Stockholm Resilience Centre kombinerar forskning och festivaler.

Per Olsson är uppvuxen i Arvika. Musiken kom tidigt att spela en central roll och han började att spela i flera olika band under 80-talet. När Arvikafestivalen startade i början av 90-talet blev det naturligt för honom att spela och arbeta på den. Idag, drygt 30 år senare är Per docent och biträdande forskningschef vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet och tillhör de mest citerade forskarna i världen inom hållbarhetsområdet. Intresset för musik – och konst – har han kvar och kombinerar dessutom det med sin forskning.

I sin forskning fokuserar Per Olsson på omställningen till ett mer hållbart samhälle och då främst den roll som innovationer och samarbeten kan ha. ”Deep thinking and deep feeling” är ledord för arbetet med att kombinera vetenskap och konst. 


– Som forskare är den stora utmaningen att få något relaterbart. Får man den emotionella kopplingen till forskningen kan man få in engagemanget, säger han.

 

Intresse för konst och musik

Vid Stockholm Resilience Centre har intresset för musik och konst varit centralt sedan centret bildades 2007. Centrets arbete kännetecknas av att vara transdisciplinärt och då inte enbart med forskare från olika områden utan även med musiker, konstnärer, företag, fackförbund och andra aktörer. Här finns såväl forskning om betydelsen av musik och konst för att bygga resiliens (motståndskraft och återuppbyggnadsförmåga) och bidra till samhällsomställning som medverkan av forskare i samarbeten med olika parter. Så kallade ”art based methods” är en naturlig del i arbetet.

Flera forskare vid Stockholm Resilience Centre deltar till exempel i det internationella forskningsprojektet Seeds of Good Anthropocenes (länk) där de sammanställer exempel på hur en hållbar social-ekologisk framtid skulle kunna se ut. För att hitta dessa idéer och exempel för en omställning i en viss riktning behöver vi studera kreativa miljöer för samskapande, enligt Per Olsson, och då är det naturligt att även titta på musik och konst. Genom åren har han även med kolleger på olika håll i världen studerat främst musikens roll i samhällsomställningen. Med bakgrund inom musik och med goda kontakter bland festivalarrangörer var det naturligt för Per Olsson att initiera samarbeten och börja forska kring festivaler och initiera samarbeten.  

Per Olsson ser en stor potential i olika publikevenemang:
– Varje år lockar sport- och musikevenemang miljontals besökare i Sverige. De har en enorm potential för att påverka och inspirera till en hållbar omställning av samhället.

 

Way Out West blir vegetarisk

Matvagn på Way Out West
Festivalen Way Out West serverar enbart vegetarisk och vegansk mat. Här är Bob Hunds matvagn vid årets festival. Foto: Jeanette Andersson

När festivalen Way Out West i Göteborg år 2012 meddelade att de endast skulle servera vegetarisk mat på blev det en stor nyhet som väckte reaktioner, både positiva och negativa. Sedan dess har festivalen enbart serverat vegetarisk mat, vilket skapat mycket debatt och fått flera andra festivaler att ta efter och utöka utbudet av vegetariska och veganska alternativ. 

Way Out West blev därmed vad forskare kallar en testyta. Många besökare kanske där åt sin första vegetariska hamburgare. Hur upplevde de maten de köpte och hur såg de på att de inte kunde äta kött under festivalen? Började de även i vardagen äta mer vegetariskt? Vilken roll kan festivaler som Way Out West spela i den bredare hållbarhetsomställningen? Har deras arbete satt avtryck i livsmedelsbranschen och bland de lokala aktörerna i Göteborg? Det är frågor som Per Olsson och andra hållbarhetsforskare är intresserade av att hitta svar på. Henrik Jutbring vid Handelshögskolan i Göteborg tillhör de forskare som studerat Way Out West och den vegetariska maten.

 

Greentopia – arena för hållbara evenemang

För att skapa en arena att diskutera festivalers och andra publika evenemangs roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle startades Greentopia, som är ett klimatmöte under Way Out West. Det är nu fjärde året som festivalarrangörer, artister, forskare, restaurang- och matbranschen och andra aktörer samlas för att diskutera och visa exempel på kopplingen mellan evenemang och hållbar omställning. Greentopia arrangeras av Svensk Live – som är en branchorganisation för arrangörer av musikfestivaler, konserter, idrottsevenemang med mera - Stockholm Resilience Centre, LiveGreen Festivals & Academy, Göteborg & Co, Studiefrämjandet och Way Out West.

 

Mat årets tema på Greentopia

Samtal på scenen under Greentopia
Jessie Sommarström (mitten), som bland annat var ansvarig kock för Nobelbanketten 2024, var en av paneldeltagarna vid samtalet om mat, hållbarhet och festivaler under Greentopia. Foto: Jeanette Andersson

Den 7 augusti inföll 2025 års Greentopia som var första dagen på Way Out West, och temat var mat. Bland talarna fanns Line Gordon, professor och föreståndare för Stockholm Resilience Centre, Gunhild Stordalen, grundare av och ordförande för EAT Foundation och Maria Wolrath-Söderberg, som forskar om retorik kopplat till klimat och hållbarhet. Från restaurangvärlden medverkade bland annat Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022 och ansvarig kock för Nobelbanketten 2024, och Sofia B Olsson, initiativtagare till Framtidens krogbransch. Från kultursektorn deltog den isländska författaren och filmproducenten Andri Snær Magnason samt Martin Kann som är konstchef för bandet Bob Hund.

Bob Hunds sångare Thomas Öberg vid matvagnen
Bandet Bob Hund har tillsammans med forskare vid Stockholms universitet tagit fram en hållbar meny till de har vid sin avskedsturné. Här är sångaren Thomas Öberg vid matvagnen. Foto: Jeanette Andersson

Förutom samtalen på scenen brukar även Greentopia erbjuda aktiviteter som syns på festivalområdet. Förra året var det ett växthus där man kunde lära sig mer om klimat och hållbarhet och i år var det en matvagn som drivs i samarbete med det svenska indierockbandet Bob Hund. Där kunde festivalbesökarna testa de två maträtterna ”Låt mig tala till PUNK-gryta” och ”En falafel-ish” som tagits fram av bandet tillsammans med forskare och matinnovatörer i det nya forskningscentret PLATE.

 

Forskning om måltidens roll för ökad beredskap

Line Gordon på scenen
Line Gordon på scenen, professor och föreståndare för Stockholm Resilience Centre, vara en av talarna på Greentopia.Foto: Jeanette Andersson

Festivalers roll för innovationer och experiment är en viktig del i det nya forskningscentret PLATE som våren 2025 startat vid Stockholm Resilience Centre. Centret är finansierat med 60 miljoner av forskningsrådet Formas och ska forska och samverka kring måltidens roll för ökad beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft i Sverige. I centret ingår även forskare från SLU, KTH och Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademin. Centret samverkar med bland andra Stockholm stad, Livsmedelsverket, Max Burgers, Martin & Servera, WWF, Axfoundation och LiveGreen. Per Olsson är en av forskarna vid PLATE och hans ambition är att inom centrets ram kunna studera festivalernas roll i omställning av matsystemen.

 

Arrangemang under världscupen i Åre

Forskarna vid Stockholm Resilience Centre intresserar sig även för andra publika evenemang än musikfestivaler. I mars i år var man vetenskaplig partner till Nordic Sustainability Arena i samband med att alpina världscupen besökt Åre. Fokus har varit på hur sportevenemang kan bli mer hållbara och vilken roll de kan spela i hållbarhetsomställning.

Per Olsson och hans kolleger har genom åren även arrangerat andra evenemang med artister kopplat till hållbarhet som projektet Coral Guardians som kopplar ihop forskning med musik för att uppmärksamma världens korallrev. Ett annat exempel är initiativet Strange Attractors* tillsammans med Owen Gaffney som bland annat har initierat spelningar på temat hållbarhet med amerikanska Kronoskvartetten*, svenska artisten Sara Parkman och den isländska författaren och filmproducenten Andri Snær Magnason som bland annat skrivit om smältande glaciärer.

När intervjun närmar sig sitt slut summerar Per Olsson sin forskning.
– Att få jobba med hållbarhetsforskning kopplad till musik är att komma hem för mig. Jag har fått ihop olika viktiga bitar i livet.

* Detta samarbete har också resulterat i en version av Bob Dylans A Hard Rain’s A-Gonna Fall med Kronos Quartet och artister som Ringo Starr, Laurie Anderson, Tanya Tagaq, Sara Parkman, Willie Nelson, Iggy Pop och många fler. Inspelningarna finns här och på olika strömningstjänster. Utgivningen gjordes i samband med Nobel Assembly for the Prevention of Nuclear War i Chicago.
Video med Alison Russell som framför låten med Kronos Quartet

Länkar:

Läs mer om projektet med Bob Hund och matvagnen
Läs mer om matvagnen på Medborgarplatsen i slutet av augusti


Greentopia - Way Out West
Greentopia @ Way Out West 2025
Läs artikel om Greentopia 2024 “Artists like Taylor Swift should tell fans to be stewards of the planet” - Stockholm Resilience Centre
Läs mer om Per Olssons forskning Olsson - Stockholm Resilience Centre
Läs mer om The art of transformation The role of arts in addressing climate change solutions is understated - Stockholm Resilience Centre
Läs mer om Arts and sience Urban baboon research takes centre stage - Stockholm Resilience Centre

PLATE – forskningscentrum om hållbara måltider

Hösten 2024 kom besked från forskningsfinansiären Formas att forskningscentret PLATE beviljas 60 miljoner kronor över fyra år. PLATE är ett forskningscentrum för hållbara måltider som kommer utforska och stärka måltidssektorns hållbarhet, konkurrenskraft och beredskap.

Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet koordinerar centret och arbetet sker i samarbete med forskare från SLU, KTH och Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademin. Centret samverkar med parter som serverar måltider, eller bidrar till måltider på olika sätt, inom offentlig och privat sektor. Bland de som medverkar finns Bodens kommun, Uppsala kommun, Stockholm stad, Region Gävleborg, Livsmedelsverket, Compass Group, Max Burgers, Martin & Servera, TV4/Köket.se, WWF, Reformaten, Axfoundation, Eldrimner och LiveGreen.
 
I samarbete med aktörerna kommer PLATE att kommunicera med beslutsfattare, näringsliv, experter och den svenska allmänheten för att stärka omställningen till en mer robust och hållbar måltidssektor.
Läs mer om PLATE

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "News Category (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.forskning_nyheter",
          "name": "Forskning",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.om_oss_nyheter",
          "name": "Om universitetet",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Etiketter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.examen",
          "name": "Klimat och miljö",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.kultur",
          "name": "Kultur och medier",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Labels (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}