Givande möten på Arbetsmarknadsdagen för naturvetare
Drygt 30 företag och organisationer ställde ut i Aula Magna, på årets Arbetsmarknadsdag för naturvetare. Bland utställarna fanns många alumner från Stockholms universitet, som såg fram emot att dela sina erfarenheter med studenterna.
Arbetsmarknadsdagen blev en sorlande mötesplats för studenter och arbetsgivare. Under dagen fick studenterna även möjlighet att höra föredrag på svenska och engelska om arbetslivet i Sverige, kompetenser och löner, och hur man kan tänka när man väljer masterprogram.
En chans att nätverka

Mikaela Holm från Viken miljökonsult har läst en kandidat i geovetenskap och en master i geologi med inriktning mot geokemi vid Stockholms universitet. Nu arbetar hon som miljökonsult på Viken, ett företag som i huvudsak arbetar med frågor som rör förorenade områden, och utför bland annat miljöundersökningar, riskbedömningar och åtgärdsutredningar. Hon berättar att hon tycker att det är roligt med mixen mellan skrivbordsarbete och fältarbete i sitt jobb och att man får följa med på hela arbetsgången.
Varför deltar Viken miljökonsult på arbetsmarknadsdagen?
– Att synas i sådana här sammanhang ger en möjlighet att nätverka med både studenter och branschkollegor. Och det är ju framtidens miljökonsulter vi träffar här!
Det är framtidens miljökonsulter vi träffar här!
Har du något råd till studenter som vill jobba i din bransch?
– Det är jättebra att ta chansen att träffa företag, till exempel genom att gå på arbetsmarknadsdagar som den här. Och att få en överblick över vad det finns för olika jobb, särskilt när det arrangeras så här stort som idag.
– Att prata med företagen ger en möjlighet att ta reda på vad jobben innebär och man kan fundera mer på vad man vill, till exempel om man skulle tycka att det vore roligt att arbeta i fält eller inte.
Vilket är ditt bästa minne från Stockholms universitet?
– Jag har många fina minnen från mina år på Stockholms universitet. Exkursioner och fältarbeten har varit en stor och viktig del av mina studier, vilket jag har värdesatt. En extra minnesvärd upplevelse är från när jag gjorde forskningspraktik under min master. Då fick jag möjlighet att åka på en fält- och provtagningsresa till Lesotho i Sydafrika tillsammans med ett internationellt forskningsteam.
– Det var en riktigt fin och spännande upplevelse, en erfarenhet jag är så tacksam för att jag fick chansen att vara med om, säger Mikaela.
Man får lära sig mycket

Liv Svesse arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljöförvaltningen i Stockholms stad, framförallt med tillsyn av verksamheters köldmediehantering, men har även bland annat jobbat med tillsyn av kemtvättar, kross- och betonganläggningar och strandbadsprovtagning. Hon har läst Kandidatprogrammet i miljövetenskap med inriktning mot geovetenskap. I programmet ingick bland annat geologi, kemi och vetenskaplig kommunikation.
Varför deltar Miljöförvaltningen i Stockholms stad på arbetsmarknadsdagen?
– Det är jätteviktigt och roligt att inspirera studenterna att jobba inom kommunal verksamhet. Det är ett fantastiskt roligt jobb, varierat, vi får hålla på med mycket olika saker.
– Det är roligt att vara här och få träffa studenter!
Har du något råd till studenter som vill jobba i din bransch?
– Ha roligt under studietiden! Och sedan finns det mycket jobb att söka, så ut och sök och sök brett! Jag tycker personligen att kommunen är ett bra ställe att börja sin karriär. Man får lära sig supermycket.
Ut och sök och sök brett!
Vilket är ditt bästa minne från Stockholms universitet?
– Jag läste ett program där vi fick åka mycket på exkursioner. När jag läste geologi var vi i Skottland och när jag läste geovetenskap var vi i Spanien, berättar Liv. Det var väldigt roligt!
Få en fot på arbetsmarknaden

Isabelle Severholt från Ekologigruppen har en masterexamen i biologi vid Stockholms universitet. Nu jobbar hon som ekolog och gör naturvärdesinventeringar och artinventeringar. Hon arbetar mycket med GIS, framställer kartor och organiserar data som har samlats i fält. Det började med en praktik på Ekologigruppen, ett konsultföretag som ger stöd för hållbar stadsplanering, när hon hade gjort klart sin masterutbildning.
Varför deltar Ekologigruppen på arbetsmarknadsdagen?
– Vi vill visa vad vi jobbar med, att vi finns, kanske hitta nya rekryter. Och så vill vi visa att det är kul att jobba med biologi!
Har du något råd till studenter som vill jobba i din bransch?
– Att göra praktik är ett toppensätt för att få in en fot på arbetsmarknaden och se hur det är att jobba inom det yrket. För att bli inventerande ekolog är det viktigt att fokusera på artkunskap och naturvårdsarter. Ett bra sätt att lära sig just naturvårdsarter är att engagera sig på fritiden och gå med i föreningar som gör exkursioner.
– Just nu söker till exempel Ekologigruppen en fladdermusexpert med kompetens inom ljudanalys, att kunna identifiera arterna från inspelade ljudfiler. Och sådan kunskap kan man tillägna sig genom föreningen Batlife Sverige.
Vilket är ditt bästa minne från Stockholms universitet?
– Det är nog alla härliga människor jag pluggade med och speciellt alla fältresor jag fick göra med dem! Det är en riktig bonus med att plugga biologi att man får åka ut mycket i fält. Och floristikkursen tycker jag var roligast, konstaterar Isabelle. Artkunskap, det är kul!
Artkunskap, det är kul!
Nischa dig redan som student

Adine Yeganeh jobbar med patient- och läkemedelssäkerhet på Pfizer, ett av världens största läkemedelsföretag. Jobbet inkluderar bland annat att ta emot och analysera biverkningsrapporter från både patienter och hälso- och sjukvården för att kontinuerligt bevaka effektivitet och säkerhet för de läkemedel och vacciner som antingen finns på marknaden eller ingår i studier.
Varför deltar Pfizer på arbetsmarknadsdagen?
– Vi vill jättegärna synas och tycker det är viktigt att jobba med employer branding. Om studenterna får upp ett öga för Pfizer så kan de komma ihåg det när det är dags att söka jobb. Studenterna är ju vår nästa generation, så det är jätteviktigt för oss!
Studenterna är vår nästa generation
Har du något råd till studenter som vill jobba i din bransch?
– Gå in och titta på företagens karriärsidor. Där kan du sålla fram vilka slags tjänster och inriktningar som finns. Du kan också följa företagen på LinkedIn och hålla kolla på vilka jobb som kommer ut. Inom Life Science är det vanligt att börja karriären inom konsultbolag och det brukar vara en bra väg in till en fast anställning på ett läkemedelsbolag.
– Man kan nischa sig redan som student, genom att lägga till någon kurs inom till exempel farmakovigilans, kliniska prövningar eller marknadsföring. En arbetsgivare ser positivt på om man är nyfiken, engagerad och vet vad man vill, understryker Adine.
Mer om Arbetsmarknadsdagen för naturvetare
Arbetsmarknadsdagen för naturvetare arrangeras av Naturvetenskapliga fakulteten och Naturvetenskapliga Föreningen vid Stockholms universitet.
Under dagen anordnade även Matematisk-fysiska sektionen en arbetsmarknadsdag för studenter i matematik, fysik, astronomi och meteorologi:
Senast uppdaterad: 20 februari 2025
Sidansvarig: Områdeskansliet för naturvetenskap