Stockholms universitet

Han vill avslöja hemligheten bakom kroppens batteri

Hur kan cellerna i våra kroppar laddas med energi, så att vi får kraft att röra på oss? Exakt hur det går till vet ingen, men professor Ville Kaila, Stockholms universitet, undersöker speciella proteiner i våra celler, som fångar in och gör om energi från maten vi äter till elektrisk spänning, så att våra celler blir som små laddade batterier som ger oss kraft.

Film med Ville Kaila

Ville Kaila och hans forskargrupp försöker förstå en av de mest grundläggande funktionerna för allt som lever: Hur celler tar upp och omvandlar energi. Det handlar om grundforskning men på sikt kan ny kunskap leda till nya läkemedel mot exempelvis Parkinson, Alzheimer eller cancer men också hållbar energiteknik.

Ville Kaila är Wallenberg Scholar finansierad av Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW).

Se film om Ville Kailas forskning på KAW:s webb

Ville Kailas forskargrupp

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "News Category (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.forskning_nyheter",
          "name": "Forskning",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.om_oss_nyheter",
          "name": "Om universitetet",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Etiketter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.Kemi",
          "name": "Kemi",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.LivsVet",
          "name": "Livsvetenskaper",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Labels (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}