Hon lyfter fram brottsoffrens erfarenheter
Anita Heber är professor i kriminologi vid Kriminologiska institutionen. Hon är en av de nya professorer som kommer att installeras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 27 september.
– Det är främst två områden som jag har forskat inom: organiserad brottslighet och viktimologi, alltså forskning om brottsoffer. Dessa två ämnen hänger ihop mer än man kan tro! Jag har särskilt velat lyfta fram ”icke-traditionella” brottsoffer, som kriminella män som har utsatts för brott. Men jag har också fokuserat mer generellt på brottsutsatta män och hur de behandlas av rättsväsendet. På senare tid har jag också studerat trafficking, vilket kan kopplas till min tidigare forskning om olika typer av organiserad brottslighet.
Varför blev det just det här?
– Jag började undervisa i viktimologi för tjugo år sedan, vilket satte igång mitt intresse för brottsoffer. Sedan dess har jag läst och skrivit om ämnet men även diskuterat och lärt mig av mina studenter och intervjupersoner. När det gäller organiserad brottslighet började jag arbeta med det på Brottsförebyggande rådet (Brå) redan 2001. Då fanns det väldigt lite forskning om organiserad brottslighet i Sverige. Den internationella forskningen som fanns handlade mest om maffian eller amerikanska gäng, vilket inte var särskilt relevant, och därför var svensk organiserad brottslighet ett intressant ämne.
Hur bidrar din forskning till samhället?
– Mitt främsta bidrag har kanske varit att nyansera vilka vi ser som brottsoffer genom att lyfta fram alternativa brottsoffer och deras erfarenheter. Det har jag gjort genom att forska, skriva, undervisa och prata om brottsoffer i medier och på konferenser. När det gäller organiserad brottslighet var jag med och visade tidigt att den svenska organiserade brottsligheten snarare bör ses som nätverksbaserad än organiserad, vilket numer ses som självklart. Tillsammans med kollegor har jag tagit fram analysmodeller, studerat olika typer av organiserade brott och visat hur polisen kan arbeta.
Vad har varit det mest spännande resultatet hittills?
– Jag intervjuade kriminella män i mitt allra första egna projekt efter att jag hade gått klart forskarutbildningen. Redan då pratade männen om hur stressande, jobbigt och hemskt livet kunde vara som kriminell, och att de gärna skulle sluta men att det var svårt att helt börja om. Intervjuerna gjorde jag för länge sedan, och nu har situationen blivit värre. Därför ska jag precis påbörja ett treårigt projekt om avhopp från kriminella gäng för att se hur samhället kan få fler att sluta begå brott.
Installations- och promotionshögtid i Stadshuset
Anita Heber är en av de nya professorer som anställts eller befordrats under 1 juli 2023 – 30 juni 2024. Alla nya professorer som tillträtt sin tjänst under denna period bjuds in till Installations- och promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 27 september 2024 och välkomnas på så sätt till universitetet.
Senast uppdaterad: 5 september 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen