Stockholms universitet logo, länk till startsida

Mårten Schultz tilldelas medalj av kungen

H.M. Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimerordens band, tilldelas Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Juridiska institutionen, för framstående folkbildande insatser inom juridiken.

Professor Mårten Schultz. Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Mårten Schultz, professor i civilrätt, är lärare och forskare vid Stockholms universitet sedan 2011 men har också kommit att bli känd för sin samverkan och samhällsbildande engagemang inom juridiken. Redan som nybliven doktor i skadeståndsrätt år 2008 så började han att blogga och det åtföljdes kort därefter med uppdrag som krönikör i DN och Dagens Juridik, att han grundade Juridikbloggen, startade ett twitterkonto och blev medialt flitigt förekommande som juridisk debattör.

Idag – efter uppdrag som skribent hos flera juridiska magasin – är Mårten juridisk kommentator för Svenska Dagbladet och driver tillsammans med Tove Lindgren Juridikpodden. I början på förra året släppte han boken "Det här får du inte säga i det här landet! En introduktion i yttrandefrihetsrätt, särskilt på internet" med open access, som har kunnat användas fritt både i undervisningssammanhang och av personer med intresse för demokratifrågor i allmänhet. Han är också ordförande och grundare av Institutet för Juridik och Internet, som arbetar för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter, särskilt integritet, i digitala miljöer.

Omtyckt av många 

Mårten har vid flera tillfällen varit utnämnd till expert i statliga utredningar och råd och på andra sätt blivit uppmärksammad för sina folkbildande insatser. Bland hans tidigare utmärkelser kan nämnas att han utsetts till Årets jurist (Juristbarometern, 2012), Årets lärare (Stockholms universitet, 2012), tilldelats Populärvetenskapligt pris till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten (Natur & Kultur, 2017) och pris för framgångsrik kunskapsspridning (Stiftelsen Åforsk, 2018). För det sistnämnda löd motiveringen:

"Mårten Schultz har under lång tid gjort kraftfulla insatser för att sprida juridiska och rättsvetenskapliga perspektiv utanför universitetsvärlden och rättsväsendet. Han är engagerad i den allmänna debatten och har genom åren skrivit hundratals artiklar och medverkat i många tv- och radioprogram. Sedan många år är han kolumnist i svensk dagspress där han med ett folkbildande patos förklarar och diskuterar juridiska frågeställningar. Fast förankrad i rättsvetenskap räds han inte att närma sig kontroversiella frågor."

Medaljen överlämnas vid särskild ceremoni

Offentliggörandet av årets medaljförläningar för H.M. Konungens medalj och medaljen Litteris et Artibus offentliggjordes på på Karl-dagen den 28 januari 2022. Medaljförläningsceremonier planeras att genomföras senare i år.

Läs mer i pressmeddelandet från Kungahuset

Läs mer om Mårten Schultz

Om H.M. Konungens medalj

Två gånger om året delar kung Carl XVI Gustaf ut medaljer till personer i Sverige som har gjort särskilda förtjänster. Medaljen, som tidigare kallades för Hovmedaljen, började delas ut på 1800-talet och har bland annat givits till flera folkkära personer som exempelvis sångaren Marie Fredriksson, komikern Robert Gustafsson, skådespelaren Suzanne Reuter och fotbollspelaren Zlatan Ibrahimović.