Stockholms universitet

Ny bok om olika livsvillkor för barn och unga i Sverige

I tider av politiska och sociala omvälvningar ställs frågor om sammanhållning och splittring i samhället på sin spets. I en ny tvärvetenskaplig antologi kastas ljus över välfärdsstatens inverkan på de mest sårbara grupperna i samhället: barn och unga.

Antologin ”Sammanhållning eller splittring? Olikgörande av barn och unga i samtidens Sverige” (Jure, 2024) fokuserar på hur politiska beslut och förändringar i lagstiftningen påverkar barns och ungas livsvillkor – särskilt de som bor i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Konturerna till boken började ta form redan 2019 i samband med Stockholms universitets satsning Barn, Migration, Integration, BMI, ett initiativ som administrerades av Stockholms Barnrättscentrum vid Juridiska fakulteten.

BMI-projektet, som tidigare hade fokuserat på forskning inom dessa tre nyckelområden, gick in i en ny fas efter att sex postdoktorer hade slutfört sina forskningsprojekt mellan 2017 och 2019. Det var i denna kontext som samtalet om behovet av en antologi uppstod, initierat av forskare vid Juridiska institutionen och Institutionen för socialt arbete.

År 2019 markerades av en våg av politiska förslag som sammanblandade migrationspolitik, straffrätt och social barnavård på ett sätt som forskarna såg som djupt problematiskt. Samtidigt pågick inkorporeringen av barnkonventionen i svensk lagstiftning, vilket ytterligare förstärkte behovet av en akademisk diskussion om hur dessa förändringar kunde påverka barns rättigheter. Arbetet med antologin tog fart och intensifierades i samband med valrörelsen 2022, där det blev alltmer tydligt att barns mänskliga rättigheter riskerade att hamna i skymundan.

 

En bred vetenskaplig ansats

Ny bok
Omslaget på den nya boken.

Den färdiga antologin består av 14 kapitel författade av 19 forskare, alla med anknytning till Stockholms universitet. Varje kapitel avslutas med en populärvetenskaplig sammanfattning som gör boken tillgänglig för en bred publik. Bokens redaktörer, Daniel Hedlund, Dennis Martinsson och Kavot Zillén, inleder med en bred diskussion om polarisering och politisering av barns integration och välfärd. Därefter följer en rad kapitel som undersöker hur välfärdsstatens olikgörande insatser påverkar utsatta barngrupper och deras familjer.

Bland de olika bidragen diskuteras bland annat de rättsliga och sociala konsekvenserna av det kontroversiella förslaget om en angiverilag, som kan tvinga myndigheter att rapportera papperslösa barn till migrationsverket. Flera av bidragen visar också på hur ökade sociala kontrollåtgärder och exkludering av vissa barngrupper kan leda till en urholkning av deras rättigheter. Som Dennis Martinsson påpekar i sitt kapitel, illustrerar exempelvis förslaget om ungdomsfängelser en skiftning i hur samhället betraktar unga lagöverträdare, vilket i förlängningen kan påverka hela rättssystemets syn på barn och unga.

Boken är tvärvetenskaplig och samlar bidrag från olika vetenskapliga discipliner. Detta skapar en mångfacetterad bild av hur samtida politiska beslut och samhällsförändringar påverkar barns och ungas liv. Kapitlen berör bland annat integration och migration, brott och straff, ökad social kontroll och tvång, språk och identitet. Genom att belysa dessa frågor ur olika perspektiv vill antologin bidra till en djupare förståelse för hur välfärdsstaten, som traditionellt sett varit en garant för social sammanhållning, nu riskerar att skapa klyftor och exkludering.

 

Relevans i dagens samhällsdebatt

Antologin Sammanhållning eller splittring? Olikgörande av barn och unga i samtidens Sverige är inte bara en samling akademiska texter, utan ett viktigt inlägg i den pågående samhällsdebatten om hur vårt samhälle formas. Frågan om välfärdsstatens roll i att främja sammanhållning eller skapa splittring är högst aktuell, och boken erbjuder en vetenskapligt förankrad analys av de risker och möjligheter som följer med dagens politiska utveckling.

– Vi hoppas att boken ska väcka diskussion och engagemang kring dessa viktiga frågor! Vårt mål är att ge en nyanserad bild av hur politiska beslut påverkar barn och unga, och att lyfta fram de långsiktiga konsekvenserna för samhället, säger Kavot Zillén, docent vid Juridiska institutionen och en av bokens redaktörer.

Läs boken gratis online här

Inbjudan till boksläpp 26 september 2024

För att markera lanseringen av denna betydelsefulla antologi bjuder Barnrättscentrum vid Stockholms universitet in till ett boksläpp den 26 september 2024. Evenemanget äger rum på Fakultetsklubben vid campus Frescati och ger deltagarna möjlighet att möta författarna, diskutera bokens innehåll och fördjupa sig i de frågor som tas upp.

Vi ser fram emot att välkomna dig till denna viktiga händelse och uppmuntrar alla intresserade att delta i diskussionen om barns och ungas framtid i Sverige.

Läs mer och anmäl dig här