Så förvandlade SU-forskaren Rike Stelkens vildjäst till en ny sorts öl
När evolutionsbiologen Rike Stelkens började forska på jäst, hade hon aldrig kunnat föreställa sig att det en dag skulle leda till ett samarbete med ett svenskt bryggeri och starten på ett eget företag. Men en oväntad upptäckt i Patagoniens skogar kan komma att förändra hur vi ser på öl, biologisk mångfald och innovation.
Stelkens intresse för jäst väcktes när det blev tydligt hur utbredd användningen är, från livsmedel till medicinsk produktion som insulin, samtidigt som kunskapen om jästens naturliga ekologi fortfarande är begränsad. Det väckte en nyfikenhet kring hur dessa mikroorganismer skulle kunna användas mer effektivt. Och dessutom, berättar hon, ligger öl henne varmt om hjärtat!
– Det finns en enorm naturlig mångfald av jästarter som fortfarande är helt outnyttjad. Den skulle kunna spela en mycket större roll inom både medicin- och livsmedelsindustrin. Det är en resurs vi vet väldigt lite om, säger Rike Stelkens, forskare vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet.
Från labb till lager
I samarbete med universitetet i Santiago, Chile, lyckades Stelkens isolera en vild jäststam, Saccharomyces eubayanus, från trädstammar i Patagoniens avlägsna skogar. Denna jäst tros vara en av de ursprungliga ”föräldrarna” till dagens lagerjäst, men har aldrig tidigare använts i ölbryggning.
– Det häftiga är att vi kunde återskapa jästhybrider, precis som de som uppstod av en slump i kalla tyska källare för hundratals år sedan, men nu gjorde vi det avsiktligt. Det resulterade i en helt ny smakupplevelse, säger hon.
När hennes forskning fick uppmärksamhet i medierna hörde det svenska bryggeriet Nils Oscar av sig. Tillsammans med jästproducenten Jästbolaget i Sollentuna skapade de två testbrygder: en ale och en lager. Provsmakningen bjöd på spännande överraskningar.
– Alen var riktigt god, absolut något jag skulle beställa i en bar, säger Stelkens. Lagern hade en mer komplex, nästan belgisk veteölskänsla. Det var lite ovant för vissa, men jag älskade de unika aromerna, sånt hittar man inte i butik.
"Vetenskap ska inte stanna bakom akademins väggar"
Stelkens resa från grundforskning till innovation har varit både oväntad och lärorik. Hennes fokus låg från början på jästgenetik och evolution, men med hjälp från Stockholms universitets innovationskontor började hon se de praktiska möjligheterna. Innovationskontoret gav henne stöd kring allt från patent och avtal till att starta bolag.
– Jag hade aldrig tänkt starta ett bolag, men nu kan jag erbjuda tjänster genom mitt egna. Det känns tryggare, och jag har lärt mig enormt mycket.
Hennes råd till andra forskare som är nyfikna på att ta steget mot innovation är enkelt:
– Kör bara. Håll inte din forskning gömd bakom akademins väggar. Berätta vad du gör, även om det ”bara” handlar om öl.
På den kommande Innovationsdagen kommer kollegan Jennifer Molinet att presentera deras resa och ta med prover av den vilda jästen och till och med den bark från Patagonien som jästen kommer ifrån. När Rike Stelkens blickar framåt reflekterar hon över hur hela processen förändrat hennes syn på forskning:
– Jag har mer att göra än någonsin, men jag är också mer medveten om vad mitt arbete kan leda till. Innovation uppstår när pusselbitarna faller på plats, och kanske får man brygga riktigt bra öl på köpet.
Vill du veta mer om Rike Stelkens och hennes forskning? Läs mer här.
Är du forskare vid Stockholms universitet?
Behöver du stöd och vägledning med en idé? Kontakta Innovationskontoret vid Avdelningen för samverkan- och forskningsstöd.
Läs mer och anmäl dig till Innovationsdagen den 17 juni på Campus Albano
Läs mer om Innovationsstöd här.
Text: Madeleine Bäckman, samverkanskommunikatör
Senast uppdaterad: 7 maj 2025
Sidansvarig: Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd