Stockholms universitet

Studio Anekdot #5 | Personlighetstester – bluff eller vetenskap?

Personlighetstester har blivit ett vanligt förekommande inslag, både i privatlivet och i yrkeslivet. Men hur vetenskapliga är de här testerna egentligen? Och varför är vi så intresserade av vår personlighet? Studio Anekdot reder ut personlighetstesternas roll i vår samtid.

Vår tid är besatt av personligheter. Idag finns en uppsjö av tester som ska visa om du är introvert eller extrovert, lagspelare eller ensamvarg, om din personlighet är röd, blå eller grön. Du gör dem om du söker jobb, använder en dejtingapp eller kanske bara av ren nyfikenhet. Personlighetstester blir alltmer frekventa och inflytelserika – men hur mycket kan de här testerna säga om oss egentligen? Hur vetenskapliga är de? Och vad säger vår iver att göra dem om vår samtid? Studio Anekdot reder ut vilken roll personligheten har kommit att spela. Samtalet leds av Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. 

Lyssna på avsnitt #5 | Personlighetstester – bluff eller vetenskap?

 

Veckans gäster

Gäster i studion är Karin Villaume, Carin Franzén och Bo Melin. Karin Villaume är beteendevetare, folkhälsovetare och forskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic i USA. Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet. Bo Melin är professor i psykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. 

 

Om podcasten

Studio Anekdot är samtalsmagasinet som lyfter aktuella händelser och samtida fenomen. I samtal med Frida Beckman får Sveriges främsta forskare nyansera brinnande debatter, ger bakgrunder till den aktuella konflikter och analysera samtida tendenser. Studio Anekdot är en del av det digitala bildningsmagasinet Anekdot och systerpodd till den folkbildande podcasten Bildningspodden.