Svenska Kemisamfundet samlar alla med en passion för kemi i juni
I sommar träffas kemister från hela Sverige när Svenska Kemisamfundet anordnar sin tredje riksträff. Den här gången arrangeras mötet i Västerås och deltagarna representerar både forskningen och industrin. Planeringsarbetet leds av Berit Olofsson, professor i organisk kemi vid Stockholms universitet, och Mark Rutland, professor i yt- och korrosionsvetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

– Det kommer bli superkul att träffa kollegor och lyssna på spännande föredrag under avslappande former. Jag rekommenderar verkligen såväl etablerade som yngre forskare att vara med och bidra till att stärka det svenska keminätverket, säger Berit Olofsson.
Konferensen har ett tvärvetenskapligt upplägg och de cirka 500 deltagarna representerar kemins alla områden, från forskningen till industrin. Ett genomgående tema under konferensen är hållbar kemi – ett tvärdisciplinärt forskningsområde med syfte att undersöka hur nya material, energilösningar och miljövänliga metoder kan bidra till en hållbar värld. Stockholms universitets centrum för cirkulära och hållbara system, SUCCeSS, organiserar ett halvdagsprogram under konferensen med fokus på just detta.
Deltagarna bjuds givetvis på mycket mer under de tre dagar som konferensen pågår, däribland inspirerande föreläsningar, workshops och postersessioner. Stockholms universitets nya rektor Hans Adolfsson kommer delta i ett panelsamtal om kemins framtid. Ett viktigt syfte med konferensen är att skapa ett forum där yngre forskare kan träffas och kommunicera sin verksamhet. Därför har inskickade bidrag från yngre forskare prioriterats under konferensen.
– De nationella mötena är viktiga både för att bibehålla svenska nätverk, och för att doktorander ska kunna presentera sin forskning muntligt inför en större publik än sina egna kollegor. Det är svårt att göra på internationella konferenser, men en viktig del i doktorandutbildningen, säger Berit Olofsson.
Riksträffen äger rum på Steam Hotel i Västerås den 16-18 juni.
Hela programmet och länk till anmälan hittar du här (på engelska)
Senast uppdaterad: 18 mars 2025
Sidansvarig: Områdeskansliet för naturvetenskap