Val i Kanada: ”Smart strategi att utnyttja anti-Trump-stämning”
Den 28 april går Kanada till val. Liberalerna har utlyst nyval med förhoppningen att få det kanadensiska folkets mandat att tackla Trump. En smart strategi, menar Christophe Premat, föreståndare för Centrum för Kanadastudier vid Stockholms universitet.

Vad händer i den kanadensiska valrörelsen?
– Valrörelsen i Kanada präglas av en skärpt politisk konflikt där de Liberala och Konservativa partierna erbjuder två distinkt olika visioner för Kanadas framtid. Mark Carney, tidigare guvernör för Bank of Canada och Bank of England, valdes nyligen till ledare för de Liberala och svors in som premiärminister den 14 mars i år, efter Justin Trudeaus avgång.
– Under Carneys ledarskap har de Liberala sett en markant uppgång i opinionsmätningarna. Enligt en färsk Ipsos-undersökning ligger partiet nu på 46 procent, vilket ger dem en 12-procentig ledning över de Konservativa på 34 procent.
– Carneys starka fokus på ekonomisk trovärdighet, grön omställning och social rättvisa har hittills attraherat en bred väljarbas. Hans kampanj lyfter också fram internationellt samarbete, särskilt med Europa, för att motverka hot från ett potentiellt Trump-styrt USA. Det faktum att Carney tidigarelagt kampanjen för att utnyttja en anti-Trump-stämning till sin fördel är ett bevis på en smart strategi. Dessutom har han inrättat ett ministerium för kanadensisk identitet för att stärka landets enhet, medan hans motståndare sitter fast i en protektionistisk strategi som indirekt närmar sig Trumps idéer.

Vad skiljer det konservativa partiet från det liberala?
– Det Liberala partiet, under Mark Carneys ledarskap, prioriterar grön ekonomisk omställning, sociala reformer och ett starkt internationellt samarbete. Carney, med sin erfarenhet som chef för Bank of Canada och Bank of England, har ett särskilt fokus på att använda finansiella mekanismer för att driva en hållbar klimatomställning. Han har kritiserat vissa av Trudeaus klimatpolitiska åtgärder, som koldioxidskatten, och förespråkar istället en mer marknadsbaserad strategi för att nå klimatmålen.
– Konservativa partiet, under Pierre Poilievre, går däremot till val på en mer traditionell plattform som betonar skattesänkningar, stöd till fossilindustrin och ökad energiproduktion. Poilievre driver en ”Canada First”-strategi där han vill minska Kanadas beroende av USA genom att diversifiera handelspartners och stärka landets suveränitet. Poilievre har avvisat jämförelser med Donald Trump och betonat att Kanada aldrig kommer att bli USA:s 51:a stat.
Hur kommer USA:s handelskonflikt att påverka Kanadas relationer med EU?
– Om Donald Trump återvänder till makten i USA finns det en stor risk för en mer protektionistisk och isolationistisk amerikansk politik. Detta kan driva Kanada att intensifiera sina relationer med Europa för att säkerställa fortsatt ekonomiskt utbyte och säkerhetspolitiskt samarbete.
– Mark Carneys internationella nätverk, särskilt i Europa där han tidigare var chef för Bank of England, är en strategisk tillgång för de Liberala. Carney argumenterar för att Kanada bör stärka sin transatlantiska länk genom att fördjupa samarbeten inom klimatpolitik och hållbara investeringar, något som han tror att europeiska länder är mer öppna för än ett potentiellt Trump-styrt USA. Carneys inflytande kan därför leda till ett närmare ekonomiskt och diplomatiskt samarbete med EU, särskilt inom områden som grön finansiering och handel.
Läs mer om Christophe Premats forskning
Mer om Centrum för Kanadastudier
Senast uppdaterad: 25 april 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen