Birgit Wild. Foto: Stella Papadopoulou
Birgit Wild, biträdande lektor, Institutionen för miljövetenskap. Foto: Stella Papadopoulou


Den svensk-ryska havsexpedition ISSS-2020 lämnade hamnen i Archangelsk den 26 september för att under sex veckor bedriva forskning främst i östsibiriska arktiska oceanen. Ombord finns tolv forskare från Stockholms universitet, bland annat Birgit Wild, biträdande lektor vid Institutionen för miljövetenskap.

Hur ser en typisk dag ut ombord?

– Det beror på om vi befinner oss i ett provtagningsområde eller på resa. Under resdagar är det en blandning av arbete i labbet och möten om forskning och koordinering. När vi befinner oss i ett område som ska studeras tar vi vanligtvis prover varannan timme, dag och natt. Däremellan försöker vi komma ikapp med att bearbeta proverna, förbereda nästa stopp och få så mycket sömn som möjligt.

Vad handlar ditt forskningsprojekt om?

– Jag är biträdande ledare för teamet från Stockholms universitet och leder även arbetet om lustgas och kvävecykeln. Vi undersöker vad som händer med de stora mängderna kväve som transporteras till Sibiriska ishavet av floder och erosion av permafrostavsättningar vid kusten, och om detta leder till utsläpp av lustgas, växthusgas och förtunning av ozonskiktet. Forskningsprojekt finansieras av Vetenskapsrådet och Formas.

Hur ser måltiderna ut? Saknar du någon mat?

– Vi har fyra varma måltider om dagen, så vi får rejält med mat. Men det är också så att under en sex veckors expedition minskar leveranserna av färska matvaror. Så jag ser fram emot färsk frukt, grönsaker, sallad. Och kanske en öl.

Hur bor du?

– Forskningsfartyget Akademik Keldysh är det största fartyget i den ryska forskningsflottan och ganska bekvämt. De flesta i forskningsteamet har faktiskt egna hytter; det är en lyx under en expedition.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag läser en bok eller umgås och pratar med mina kollegor. Vi har också ett litet gym ombord och kan basta var femte dag.

Längtar du hem?

– Nej, men jag börjar se fram emot att komma tillbaka till Stockholm, och att ha lediga helger och lite tid med mina vänner.

Hur kommunicerar du med omvärlden?

– Vi har två satellittelefoner och ett satellitbaserat system för e-post med oss, det tillhandahålls av Polarforskningssekretariatet. Vi kan också använda fartygets system för e-post och telefonsamtal mot en avgift.

Hur förbereder ni er för olika nödsituationer?

– Att organisera en Arktisexpedition mitt under coronapandemin har varit en utmaning. Vi har till exempel tagit fram en detaljerad plan för hur man minimerar infektionsrisken ombord, och har med ansiktsmasker under resan. Alla som går ombord får göra flera olika tester och vi har en karta över möjliga evakueringsvägar. Vi har också medicinska hjälpmedel och en läkare ombord; det är rutin på större expeditioner. Jag är glad att kunna säga att vi hittills inte har haft några större problem. Jag hoppas att det förblir så.

Läs mer och följ expeditionen via blogginlägg, foton och filmer.