
Koldioxidutsläppen från resor vid universitetet har minskat med 40 procent mellan 2019 och 2022. Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbar utveckling, tror att utsläppsminskningen kan bero på fler faktorer än pandemin.
–En stor anledning är förstås att vi har gått igenom en pandemi, vilket drastiskt förändrade förutsättningarna för resande i hela världen. Men även universitetets resepolicy och ett ökat miljömedvetande hos personalen kan ha bidragit.
Startpunkten för arbetet med att minska universitetets klimatavtryck var att universitetets rektor Astrid Söderbergh Widding beslutade om en klimatfärdplan för perioden 2020–2040. Med utgångspunkt i planen så har universitetet infört en rad åtgärder för att nå delmål inom olika utsläppsområden kopplade till den egna verksamheten. Ett exempel på en sådan åtgärd var att det under pandemin infördes en ny och relativt tuff mötes- och resepolicy. Men att införa en policy är en sak, att den också ska efterlevas är en annan. Här menar Magnus att det ser olika ut inom olika delar vid universitetet.
– Engagemanget och viljan bland personer i ledande befattning och medarbetare att bidra till klimatomställnigen är uppenbarligen stor eftersom våra utsläpp, hittills i 2023, är långt ifrån att vara tillbaka på 2019 års nivå, säger Magnus Breitholtz.
Ett delmål i arbetet mot att bli ett koldioxidneutralt universitet 2040 är att minska koldioxidutsläppen från tjänsteresor med totalt 25 procent till 2025. En målsättning som vi för närvarande ligger i linje med.
– Det är oerhört positivt och faktiskt lite överraskande. Viljan och engagemanget som minskningen vittnar om ser jag också personligen då jag är runt och presenterar universitetets klimatarbete på olika institutioner och avdelningar. Just utsläpp från tjänsteresor är något som engagerar och som många medarbetare tycker är en viktig fråga, säger Magnus Breitholtz.
Utsläppen från tjänsteresor utgör cirka en fjärdedel av Stockholms universitets totala utsläpp. Andra stora utsläppskällor är fastigheter, energi samt inköp av varor och tjänster.
– Jag anser att de här källorna är betydligt svårare nötter att knäcka, och som vi dessutom själva inte har full rådighet över. De kräver ett tätt samarbete med våra samarbetspartners, till exempel våra hyresvärdar, avslutar Magnus Breitholtz.