Stockholms universitet

Så fungerar lärarutbildningarna vid Stockholms universitet

Stockholms universitet erbjuder ett stort utbud av lärarutbildningar och kurser som ger studenter kompetens att arbeta som lärare i olika ämnen, inom olika verksamheter och för alla åldrar. 

Studenter grupparbetar i bibliotek.
Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos
 

Lärarutbildningarna har nära koppling till aktuell forskning inom såväl ämnesteoretiska som utbildningsvetenskapliga områden. Utbildningen för samtliga kategorier av lärare är dessutom påbyggbar så att alla har möjlighet att avlägga en magister- eller masterexamen. Därmed öppnas också vägen till fortsatta studier på forskarnivå. Ansvaret för lärarutbildningarna ligger hos programansvariga institutioner.

Lärarutbildningar finns för dig som vill bli:

Om du behöver komplettera din lärarutbildning finns:

Forskning

Utbildning på forskarnivå inom lärarutbildningarna

 

Vid Stockholms universitet finns 53 institutioner där både forskning och utbildning bedrivs. Flertalet av institutionerna medverkar i lärarutbildningarnas utbildningsprogram i olika grad. Följande fyra institutioner har programansvar för olika lärarutbildningsprogram:

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV 

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV, har programansvar för förskollärarprogrammet och grundlärarprogrammet inriktning fritidshem. Vid institutionen bedrivs undervisning och forskning inom barn- och ungdomsvetenskap, förskoledidaktik, barnkultur och fritidspedagogik. 

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen erbjuder ett stort antal fristående kurser och program på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Här finns även uppdragsutbildning och engelskspråkiga kurser. Centrum för barnkulturforskning (CBK) är kopplat till institutionen. Forskarämnen är barn- och ungdomsvetenskap och förskoledidaktik. Institutionen har forskarskolor.

Till Barn -och ungdomsvetenskapliga institutionens webbplats

 

Institutionen för pedagogik och didaktik, IPD

Institutionen för pedagogik och didaktik, IPD, bedriver undervisning och forskning inom pedagogik och didaktik. IPD är bland annat programansvarig för Yrkeslärarprogrammet men även för påbyggnadsutbildningen Rektorsprogrammet och Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Institutionen erbjuder ett stort antal fristående kurser och program på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, med tre utbildningsämnen och sex forskarskolor. 

Till Institutionen för pedagogik och didaktiks webbplats

 

Institutionen för ämnesdidaktik

Institutionen för ämnesdidaktik, IÄD, har programansvar för grundlärarprogrammets inriktningar från förskoleklass till årskurs 6, ämneslärarprogrammet mot årskurs 7-9 och gymnasiet samt för universitetets kompletterande pedagogiska utbildning, KPU. Vid institutionen ligger utbildningsfokus på den ämnesdidaktiska kompetensen och här bedrivs undervisning inom fristående kurser, lärarutbildningar och uppdragsutbildningar.
 
Institutionen för ämnesdidaktik erbjuder forskarutbildning inom huvudområdena matematikämnets didaktik, naturvetenskapsämnenas didaktik, språkdidaktik och ämnesdidaktik med inriktning mot de estetiska, humanistiska eller samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik.
 
Till Institutionen för ämnesdidaktik hör även fyra fristående enheter: Medieverkstan, Nationella prov i sfi, Nationellt centrum för svenska som andraspråk samt PRIM-gruppen.

Till Institutionen för ämnesdidaktiks webbplats

 

Specialpedagogiska institutionen, Specped 

Specialpedagogiska institutionen, Specped, har programansvar för påbyggnadsutbildningarna till specialpedagog och speciallärare. Institutionen medverkar dessutom i alla lärarutbildningsprogram och i olika uppdragsutbildningar.

Specialpedagogiska institutionen omfattar forskning och utbildning i specialpedagogik. Institutionen har även ett särskilt uppdrag för utbildning inom syn och döv/hörselområdena.

Institutionen ger ett antal fristående kurser på grund-, avancerad och forskarnivå. I specialpedagogiska utbildningar utvecklas skicklighet i att pedagogiskt arbeta med elever, kolleger, föräldrar och skolorganisation, för att skapa förutsättningar för en god utveckling och inlärning.

Till Specialpedagogiska institutionens webbplats

 

Områdesnämnd

Områdesnämnden för humanvetenskap ansvarar för alla lärarutbildningar i samråd med Områdesnämnden för naturvetenskap. 

Lärarutbildningsberedningen (LUB) och Arbetsutskott (AU)

Till sin hjälp i lärarutbildningsfrågor har områdesnämnderna en beredning, Lärarutbildningsberedningen (LUB), med tillhörande arbetsutskott (AU). Lärarutbildningsberedningen (LUB) vid Stockholms universitet bereder lärarutbildningsfrågor på en övergripande strategisk och operativ nivå. 

 

 

Det finns sex programråd och ett utbildningsråd för lärarutbildningarna vid SU. Programråden ansvarar för planering, utvärdering och utveckling av ett specifikt lärarprogram eller inriktning. Det är i programråden diskussioner förs och åtgärder vidtas för att säkerställa och utveckla kvaliteten i lärarutbildningarna. Utbildningsrådet bereder ärenden för att planera, utveckla och följa upp utbildningarna Utländska lärares vidareutbildning, ULV, och Vidareutbildning av lärare, VAL.

Programansvarig institution leder programråden med representanter från lärarutbildningarnas olika delar: den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK), verksamhetsförlagd utbildning (VFU), ämnesstudier och ämnesdidaktiska studier samt det självständiga arbetet. Representationen inklusive antal representanter skiljer sig ibland åt för programmen.

Programråd med programrådsordförande:

  • Programrådet för Förskollärarprogrammet, ordförande Bodil Halvars, BUV
  • Programrådet för Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, ordförande Linnéa Holmberg, BUV
  • Programrådet för Grundlärarprogrammen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans åk 1-3 samt åk 4-6, Katarina Rejman, IÄD
  • Programrådet för Ämneslärarprogrammen, ordförande Steven Dahl, IÄD
  • Programrådet för Kompletterande pedagogisk utbildning, ordförande Lisa Österling, IÄD
  • Programrådet för Yrkeslärarprogrammet, Eva Eliason, IPD

Utbildningsrådet för ULV och VAL, ordförande Laura Álvarez López, vicedekan på Humanistiska fakulteten.

 

Press

Pressekreteraren hjälper dig som är journalist att komma i kontakt med rätt person så att du snabbt och enkelt får svar på dina frågor. 

Presskontakter

Studievägledning

Kontaktinformation till studievägledarna som kan lärarutbildning.
Kontakt lärarutbildningarna

På denna sida