Insignier och andra symboler
Under promotionsceremonin utdelas vissa insignier, dvs de föremål som är de yttre tecknen på de promoverades värdighet. Vid de akademiska högtiderna används även andra symboliska föremål, exempelvis rektorskedjan och rektors kåpa.
Doktorshatten

Doktorshatten symboliserar frihet och makt. Hatten utdelas till nya doktorer och hedersdoktorer vid juridisk fakultet. Den är svart och veckad och har ett guldspänne framtill som representerar fakulteten. De doktorer som så önskar kan själva införskaffa filosofie doktorshatt efter högtiden att bära vid senare högtidliga tillfällen.
Lagerkransen

Lagerkransen, även den en symbol för den akademiska friheten, var i den antika världen en symbol för vetenskapliga, litterära och atletiska meriter. Kransen delas ut till doktorer och hedersdoktorer vid de humanistiska, samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga fakulteterna, och till samtliga jubeldoktorer.
Doktorsringen

Ringen är av guld och symboliserar trohet mot vetenskapen. Fakulteterna har fakultetsspecifika symboler som pryder ringen och utdelas endast till hedersdoktorer. Det står naturligtvis varje annan doktor fritt att själv införskaffa doktorsring och ta med sig den, men dessa utdelas inte vid ceremonin.
Doktorsdiplomet

Diplomet var från början en skriftlig stadfästelse av de rättigheter som tillkom de promoverade. Diplomen är skrivna på latin och är försedda med universitets vattenmärke och sigill, liksom respekte fakultets sigill. Diplomet utdelas vid ceremonin till samtliga nya doktorer, hedersdoktorer och jubeldoktorer.
Foton: Eva Dalin
Rektorskedja och ämbetsdräkt

Rektorskedjan
Rektorskedjan är en av symbolerna för rektorsämbetet. Den bars för första gången 1936, vid Stockholms högskolas och Karolinska Institutets gemensamma doktorspromotion, av dåvarande rektor, professor Sven Tunberg.
Tack vare donationer och insamlade medel kunde Stockholms högskola och Karolinska Institutet låta ordensjuvelerarfirman och tillika kungliga hovleverantören C F Carlman tillverka varsin rektorskedja till detta tillfälle.
Rektorskedjan vid Stockholms universitet är 95 cm lång och väger 420 gram. Den pryds av en medaljong med stadens skyddshelgon St Erik inom en lagerkrans samt en sköld.
Rektors och prorektors kåpa
Rektorskåpan är en ämbetsdräkt som används vid högtidliga tillfällen då rektor representerar lärosätet nationellt eller internationellt. Stockholms universitets första rektorskåpa, som är blå, kantad med guld, införskaffades 1960, då Stockholms högskola blev universitet. Den användes av alla rektorer fram till Kåre Bremer (rektor 2004–2013), då en ny, längre modell, tillverkades. Den nya, mörkare blå, rektorskåpan tillverkades utifrån den första kappan, dock denna gång inte med broderi av äkta guld.
Den första rektorskåpan användes därefter som prorektorskåpa en tid men 2017, efter att Clas Hättestrand blivit prorektor, beslutades tillsammans med rektor Astrid Söderbergh Widding, att låta sy upp en ny prorektorskåpa. Den tillverkades med inspiration från de två befintliga men har broderier i silver istället för guld.
Studentmarskalkar

Studenter medverkar vid universitetets högtider och bär då blågula marskalksmarkeringar. Studentmarskalkar bistår med olika uppgifter som till exempel att bära studentkårers- och föreningars standar eller fanor i fanborgen samt vägleda och assistera gäster under ceremonin. De bidrar i stor utsträckning till att högtiden blir till ett fint minne för de som närvarar. I gengäld får marskalkarna tillfälle att lära känna andra studenter, delta vid universitetets festligaste stunder och förhoppningsvis inspireras till egna framgångar!
Pedagogiska pris och guldmedaljer
Utöver ovanstående traditionella symboler kan även andra priser delas ut under högtiden:
Pedagogiska pris
Universitetet belönar pedagogiskt skickliga lärare genom att utse Årets lärare som under ceremonin får ta emot ett diplom och en summa pengar för vidare förkovran.
Läs mer om det pedagogiska priset
Medaljer
Stockholms universitets stora guldmedalj, instiftad 1990, kan tilldelas den som genom långvarigt och betydande arbete verkat för att främja universitetet, dess forskning eller dess undervisning. Denna medalj har delats ut vid ett fåtal tillfällen till särskilt förtjänta personer.
Stockholms universitets guldmedalj i 8:e storleken i band, instiftad år 2010, kan tilldelas den som på ett betydande sätt bidragit/medverkat till att stärka Stockholms universitet, dess forskning eller dess undervisning.
Senast uppdaterad: 8 april 2025
Sidansvarig: Rektors kansli