Profiles

close-up of Marie Umerkajeff

Marie Umerkajeff

Adjunkt

View page in English
Arbetar vid Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik
Telefon 08-120 760 93
E-post marie.umerkajeff@hsd.su.se
Besöksadress Svante Arrhenius väg 20 A, plan 3,4,5
Postadress Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik 106 91 Stockholm

Om mig

Jag är adjunkt i drama vid HSD.
Jag undervisar på grundnivå i estetiska lärprocesser med inriktning drama i förskola, fritidshem och åk F-6 samt på delkurs i kandidatprogrammet för drama/teater vid HSD. Dessutom undervisar jag i ämnesdidaktik; psykologi och teater inom KPU.
Mina behörigheter enligt Skolverket förutom min ämneskombination drama och psykologi är estetisk kommunikation, humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, humanistisk och samhällsvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning, konst och kultur samt teater. För grundskolan är mina behörigheter  religionskunskap och samhällskunskap  åk. 4 – 6. 
Förutom lärarlegitimationen är jag auktoriserad dramapedagog.
Jag har en magister i den praktiska kunskapens teori och håller på avslutar en master i samma ämne.
Under drygt elva år arbetade jag på en skola där drama var ett skolämne som alla andra. Samtidigt drev jag Erasmus+projekt med ett flertal andra skolor i Europa samt organiserade Skapande skola verksamheten på skolan.

Intressen inom ämnet drama
Mitt intresse för de estetiska lärprocesserna är genuint förankrat i allt jag gör. Jag ser dramaleken som en förutsättning för att individen ska ta till sig nya begrepp på ett autentiskt sätt. Drama som metod gör att elever/studenter använder sig av den egna upplevelsen till att forma nya erfarenheter som kan sammanfattas i nya begrepp och nya tankesätt.
Under min långa yrkeserfarenhet har jag skiftat fokus från teaterproduktion med alla dess komponenter och moment till improvisationslek som understryker vikten av spontanitet, inspirerad av Viola Spolin och många andra influenser däremellan.

Jag intresserar mig för kreativiteten och hur den kan framträda i rummet. 

Senast uppdaterad: 22 augusti 2019

Bokmärk och dela Tipsa