Profiles

Elina Druker forskare litteraturvetenskap

Elina Druker

Universitetslektor

View page in English
Arbetar vid Institutionen för kultur och estetik
Telefon 08-16 38 35
E-post elina.druker@littvet.su.se
Postadress Institutionen för kultur och estetik 106 91 Stockholm

Om mig

Jag är docent och forskare i litteraturvetenskap och har främst ägnat mig åt barnlitteratur, modernism och avantgarde med särskild tonvikt på relationer mellan olika medier.

Forskning

I avhandlingen Modernismens bilder (2008) undersökte jag bilderbokens modernism under 1940- och 1950-talen. Ämnet utforskade jag vidare i monografin Eva Billow. Bilderbokskonstnär och författare (2014).

Children's Literature and the Avant-Garde (2015) var ett gemsamt projekt med prof. Bettina Kümmerling-Meibauer. Publikationen är den första internationella studien över barnlitteraturens relation till europeisk avantgarde och belönades med två internationella utmärkelser 2017, IRSCL Edited Book Award och ChLA Edited Book Award. För mer information om antologin:https://benjamins.com/#catalog/books/clcc.5/main

Tillsammans med Maria Andersson har jag nyligen publicerat antologin Mångkulturell barn- och ungdomslitteratur (2017) som behandlar skildringar av det mångkulturella samhället i barn- och ungdomslitteratur och berör litteraturens roll som kulturförmedlare i en mångkulturell värld.

Jag är medlem i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne liksom för Phoenix Picture Book Award i USA. Jag arbetar i redaktionsgruppen för den kommande "Svensk barnlitteraturhistoria" och som redaktör för bokserien "Children's Literature, Culture and Cognition", John Benjamins förlag (Amsterdam).

Senast uppdaterad: 19 mars 2018

Bokmärk och dela Tipsa