Mitt forskningsprogram fokuserar på stress och anpassningar i akvatiska miljöer. Vi utvecklar metoder för att mäta dessa processer och förstår de ekologiska och evolutionära mekanismerna som är involverade genom att kombinera molekylär ekologi, fysiologi och informatik med långtidsövervakning i Östersjön. Genom ekotoxikologi och modellering strävar vi också efter att förstå de negativa effekterna på miljötillståndet och utveckla indikatorer för att mäta dessa effekter.
Projektet kommer att resultera i validering av kontaminantkänsliga indikatorer som behövs inom miljöövervakning och i det Marina direktivet, med rekommendationer för riskanalys och GES-värden för kemikalieövervakning i Östersjön.
I MOBILITY strävar vi efter att demonstrera användbarheten av passiva provtagningsmetoder inom ramen för riskbedömning och miljöövervakning av sediment, för att utveckla rekommendationer för att implementera dessa tillvägagångssätt vid sedimentsanering.
I Sverige finns cirka 86 000 områden som är förorenade eller möjligt förorenade, ofta med kadmium, bly eller kvicksilver. Detta projekt syftar till att stärka upp de verktyg vi har för riskbedömning och på så sätt göra det lättare att prioritera vilka områden som bör saneras.