Profiles

Sharon Lindberg

Sharon Lindberg

Doktorand

View page in English
Arbetar vid Institutionen för data- och systemvetenskap
Telefon 08-16 17 74
E-post sharon@dsv.su.se
Besöksadress Nodhuset, Borgarfjordsgatan 12
Postadress Institutionen för data- och systemvetenskap 164 07 Kista

Om mig

Jag är doktorand vid institutionen för data- och systemvetenskap. Min forskning handlar om designetik i praktiken. 

Jag har en fil mag i företagsekonomi och en fil kand i filosofi. Dessutom har jag 20 + års bakgrund inom digital design och har jobbat med allt från teknisk utveckling till interaktionsdesign/UX-design och service design. Vill du veta mer om vad jag har sysslat med som designer? Då kan du besöka min LinkedIn-sida.

Forskning

Idag finns det många frågor om etik relaterat till design av den digitala teknik som omger oss: övervakning och "big data", faror med AI och sociala mediers negativa påverkan är några exempel på vad som diskuteras. För att på olika sätt hantera problemen har det föreslagits ramverk, riktlinjer och en mängd andra initiativ. Dock är det få som har undersökt hur designers själva ser på etik. Därför undersöker jag just detta: designetik i praktiken. 

Jag har två mål med forskningen: dels att undersöka vad "designetik" ens kan betyda för designers av digital teknik, dels att samskapa sätt att kultivera etisk designpraktik. Mitt perspektiv på designetik är att det är något som måste samskapas och kontinuerligt diskuteras och reflekteras över. 

Mer om min forskning finns på https://people.dsv.su.se/~sharon/

Oavsett om du är en forskare som vill diskutera mitt arbete eller kanske samarbeta på något sätt, en student som vill snacka designetik eller en designer som vill veta mer och dela med sig av sina egna tankar – tveka inte att höra av dig på sharon@dsv.su.se.

 

Senast uppdaterad: 9 februari 2021

Bokmärk och dela Tipsa