Om oss

Psykologiska institutionen är en kreativ och internationell arbetsplats för utbildning och forskning inom psykologi och närliggande områden.

Vi bedriver framgångsrik forskning inom psykologins huvudområden och bidrar aktivt till samhällsutvecklingen. Med avancerade laboratorier, specialiserade på bland annat sömn- och sensorisk forskning, samt vår egen psykologiska klinik, erbjuder vi unika möjligheter för både forskning och utbildning.

Vår utbildning lockar studenter från hela världen, och våra forskare är dina lärare, vilket säkerställer att undervisningen alltid bygger på den senaste forskningen. En utbildning från oss gör dig väl förberedd och eftertraktad på arbetsmarknaden.

Faktaruta: Psykologiska institutionen

  • 6 forskningsavdelningar
  • Tvärvetenskaplig forskning genom Stressforskningsinstitutet och Centrum för kulturell evolution
  • Specialiserade laboratorier för sömn- och sensorisk forskning
  • Psykologisk klinik för forskning och utbildning med ca 4 000 besök per år
  • 300 forskningspublikationer per år i DiVA
  • 1 200 studenter per termin på våra utbildningar
  • Uppdragsutbildning sedan 1987: Hela specialistkurser, anpassad kompetensutveckling och enstaka föreläsningar
  • 200 anställda
  • Ekonomisk omsättning på 230 miljoner kronor
  • Institutionen inrättades 1953, men har sina rötter i den Enerothska professuren, som inrättades 1937 med David Katz som förste innehavare.
 

Forskning

Ljudlabbet, med William och Malina. Foto: Jens Olof Lasthein
Ljudlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein

Vi bedriver forskning på allt som påverkar individen, från hjärna och hälsa till klinik och organisation. Våra forskare publicerar regelbundet i internationella tidskrifter och deltar aktivt som experter i media.

Samarbetet med lokala, nationella och internationella forskare är omfattande och vi har ett kontinuerligt utbyte av gäststudenter och forskare från hela världen. Med forskning som ligger i framkant bidrar vi till en djupare förståelse av människans psykologi och dess påverkan på samhället.

Psykologiska institutionens forskare publicerar ungefär 300 vetenskapliga publikationer per år, enligt publikationsdatabasen DiVA. De allra flesta är vetenskapliga artiklar – som oftast är öppet tillgängliga (open access). Dessutom ingår böcker och bokkapitel, doktorsavhandlingar, rapporter och konferensbidrag av olika slag.

Våra publikationer

Söker du en forskare som kan uttala sig i till exempel media? Här kan du ta del av vår expertlista med avdelningsföreståndare:

Expertlista – Psykologiska institutionen

Pris för bästa avhandling i psykologi vid Stockholms universitet är instiftat av Psykologiska institutionen och utdelades för första gången till en avhandling skriven år 2004.

Förutom ära och ett diplom utgår också ett pris på 10 000 kronor.

Läs mer om priset och alla pristagare

 

Stressforskningsinstitutet

I sömnlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein
I sömnlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein

Stressforskningsinstitutet bedriver grund- och tillämpad forskning utifrån tvärvetenskapliga och tvärmetodologiska ansatser. Den samlande tanken är att studera hur individer och grupper påverkas av olika sociala miljöer, med särskilt fokus på stressreaktioner och hälsa.

Stressforskningsinstitutet


Missa inte heller Stressforskningspodden som drivs av Sandra Tamm och Mats Lekander, vid Stressforskningsinstitutet.

Lyssna på Stressforskningspodden

 

Centrum för kulturell evolution

Logga, Centrum för kulturell evolution – Centre for Cultural Evolution

Centrum för kulturell evolution bedriver tvärvetenskaplig forskning om de orsaksförhållanden som formar och förändrar människans kultur både i korta och långa tidsperspektiv.

Forskargruppen har sedan 2024 sin organisatoriska hemvist vid Psykologiska institutionen.

Centrum för kulturell evolution

 

Stockholms universitets psykologiska klinik

Terapisession på Kliniken - arrangerad bild
Terapisession på Kliniken - arrangerad bild

Stockholms universitets psykologiska klinik är en centrumbildning som sedan 2015 syftar till att skapa en nationellt ledande miljö för forskning om psykologisk behandling, diagnostik och professionsdidaktik.

Vid kliniken agerar studenter i slutet av sin utbildning terapeuter under kvalificerad handledning. Anmäl ditt intresse här!

Stockholms universitets psykologiska klinik

 

Utbildning

Studenter i Albano. Foto: Jens Olof Lasthein
Studenter i Albano. Foto: Jens Olof Lasthein

Våra utbildningar inom psykologi är bland de mest eftertraktade i Sverige och erbjuder stora möjligheter till specialisering och fördjupning efter dina intressen. Vi erbjuder kurser både på plats, på distans och i hybridformat, och en allt större del av våra utbildningar ges på engelska.

I våra moderna lokaler på campus Albano får du studera i en stimulerande och internationell miljö som förbereder dig för framtida utmaningar. Vi erbjuder även uppdragsutbildningar som kan anpassas för att möta specifika behov inom din organisation.

 

Psykologiska institutionen har ca 200 anställda. Drygt 40 har professors titel (inklusive emeriti) och knappt 50 är doktorander. Ca 25 personer hör till vår stödavdelning. Övriga arbetar med forskning och undervisning.

Läs mer om oss på våra profilsidor

 

Psykologiska institutionen omsätter idag 230 miljoner kronor per år. Anslagsmedel uppgår till drygt 150 miljoner kronor, forskningsbidrag till ca 75 miljoner kronor och ungefär 5 miljoner får vi genom utförda uppdrag av olika slag.

 

Psykologiska institutionen har sedan april 2019 ett eget Nyhetsbrev, med information om vår omfattande verksamhet, kalendarium och nyheter.

Nyhetsbrevet skickas ut till alla anställda, alla registrerade studenter och nyblivna alumner samt till våra prenumeranter. Totalt är vi nu ca 2 800! Tack för att du prenumererar, det motiverar oss att fortsätta göra intressanta nyhetsbrev!

Anmäl dig till e-postlistan du också och få nyhetsbrevet direkt till din inbox en gång i månaden under terminstid.

Läs mer om Stockholms universitets personuppgiftsbehandling

Anmäl dig till e-postlistan

Om du inte längre vill få våra nyhetsbrev så kan du använda länken längst ner i nyhetsbrevet eller mejla till kommunikation@psychology.su.se.

Redaktionen för Nyhetsbrevet, 30 mars 2022: Henrik, Christian och Philip.
Redaktionen: Philip, Henrik, Daniela och Christian.


De fem senaste nyhetsbreven

Nyhetsbrevet december 2024

Nyhetsbrevet november 2024

Nyhetsbrevet oktober 2024

Nyhetsbrevet september 2024

Nyhetsbrevet Special augusti 2024

 

Psykologiska institutionen har ökat sin närvaro på sociala medier de senaste åren. För närvarande är vi mest aktiva på LinkedIn, men vi förbereder närvaro på fler plattformar.

LinkedIn

Vi har sedan sommaren 2022 ett aktivt konto på LinkedIn med huvudsakligt fokus på rekrytering i vid bemärkelse. Vi publicerar några inlägg per vecka med kurser och uppdragsutbildningar att söka till, information om aktuell forskning och om olika evenemang vid institutionen, med mera.

Följ oss på LinkedIn

 
David Katz, sv/v porträtt i halvprofil
David Katz

Psykologiska institutionens ursprung står att finna i inrättandet av Olof Eneroths professur vid dåvarande Stockholms Högskola, 1937. Den institution som den förste innehavaren av denna professur, David Katz, började bygga upp hette till en början Institutet för pedagogik, men psykologin spelade en dominerande roll och senare ändrades namnet till Institutet för psykologi och pedagogik.

1953 delades ämnet och Psykologiska institutet, sedermera Psykologiska institutionen inrättades.

Läs mer om Psykologiska institutionens historia

På denna sida