Forskargrupp Centrum för kulturell evolution
Centrum för kulturell evolution bedriver tvärvetenskaplig forskning om de orsaksförhållanden som formar och förändrar människans kultur både i korta och långa tidsperspektiv.
Centrum för kulturell evolution i bild
Kulturell evolution är inte en beteckning för en specifik teori utan ett enande fält för tvärvetenskaplig forskning om kulturell uppkomst och förändring. Mänsklig kultur förändras ständigt, uppvisar en imponerande mångfald och finns närvarande i de flesta aspekter av mänskligt liv. Termen 'kultur' hänvisar till dess bredaste betydelse, och inkluderar alla fenomen som på något sätt beror på social överföring, såsom språk, religion, lagar, politik, teknologi eller konst.
Vår vision är en internationellt konkurrenskraftig forskningsmiljö där olika humanvetenskaper, naturvetenskaper och matematik verkar tillsammans för att utnyttja varandras kunskaper och metoder. Centrum för kulturell evolution engagerar och driver projekt tillsammans med andra forskare och institutioner inom Stockholms universitet och deltar även i internationella samarbeten.
Centrum för kulturell evolution verkar för att bryta upp den splittring som finns mellan humanvetenskaper och naturvetenskap, men också mellan olika ämnen och forskningsprogram inom områdena. Vår uppfattning är att uppdelningen i naturvetenskap och humanvetenskap är konstlad och omotiverad när det gäller forskning om kultur, och att olika vetenskapsområden kan vitalisera varandra.
Vetenskapliga framsteg är ofta produkten av en stark interaktion mellan data och teori. Empiriska data ger inspiration och riktning för teoretiskt arbete som i sin tur måste utvärderas med ytterligare empiriskt arbete. Matematik är ett viktigt redskap vid teoretiskt arbete, för att formalisera idéer och teorier, utvärdera logiska konsekvenser och generera testbara förutsägelser. På Centrum för kulturell evolution existerar teoretiska, matematiska och empiriska angreppssätt från en mängd discipliner och synvinklar parallellt.
Stockholmsskolan
Stockholmsskolan är en modern forskningsinriktning inom kulturell evolution som utmärks av att den söker minimalistiska förklaringar till uppkomsten av komplex kultur och kognition. Fokus ligger på hur kulturen driver sin egen utveckling.
Presentation av Stockholmsskolan
Kurser i kulturell evolution
Vi organiserar två masterkurser i kulturell evolution på distans. Kursernas mål är att riva hinder mellan discipliner. Vi välkomnar studenter från humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Kurserna introducerar teori om kulturell förändring från olika ämnen och visar hur metoder som matematisk modellering och experiment kan tillämpas för att förstå mänskliga och sociala fenomen.
Kulturell evolution: teorier och observationer, 7,5 hp
Kulturell evolution: projekt, 7,5 hp
Gruppmedlemmar
Gruppansvariga
Anna Jon-And
Forskare, Föreståndare för Centrum för kulturell evolution
Johan Lind
Gästforskare, biträdande föreståndare för Centrum för kulturell evolution
Medlemmar
Michaël Boissonneault
Universitetslektor
Magnus Enquist
Professor
Anandi Hattiangadi
Professor
Elida Izani Binti Ibrahim
Doktorand
Fredrik Jansson
Gästforskare, docent
Arne Jarrick
Professor
Markus Jonsson
Gästforskare
Martin Kolk
Forskare, Docent
Fredrik Liljeros
Professor i sociologi
Patrik Lindenfors
Docent, Forskare
Jerome Michaud
Gästforskare
Mikael Parkvall
Forskare
Minna Persson
Master i migration och utveckling
Tina Sundelin
Forskare, docent, studierektor
Maria Wallenberg Bondesson
Fil.dr. historia
Andreas Wartel
Master of Evolutionary biology