Introduktion till formell semantik
Två av de mest inflytelserika och fruktbara idéerna i modern språkfilosofi är att språklig mening är kompositionell, samt att en väsentlig komponent i en sats mening är de villkor under vilka den är sann respektive falsk. Dessa idéer har givit upphov till forskningsområdet formell semantik, som du får en grundlig introduktion till på denna kurs.
Registrering
I god tid före kursstart skickas mail ut till alla antagna studenter, med information och instruktioner. Antagna studenter förväntas registrera sig själva (webregistrering).
-
Kursupplägg
Mer om kursens innehåll: På denna kurs ges studenterna en omfattande introduktion till området formell semantik, med särskild tonvikt på teman som är relevanta för filosofi och språkfilosofi. Huvudmålet med kursen är att ge studenterna en grundläggande förståelse för de matematiska och logiska verktyg som används inom formell semantik för naturliga språk, som t.ex. mängdlära, modellteori, typteori och lambdakalkyl, samt en grundlig förståelse av nyckelbegrepp inom logik och språkfilosofi såsom rekursion och kompositionalitet. Under kursen går vi igenom första ordningens logik, mängdlära, typteori, tillämpningar av lambdakalkylen, semantisk analys av predikat, av adjektivmodifiering, av relativa bisatser, av kvantifikatorer, samt syntax och semantik för anaforiska pronomen, för modala konstruktioner och för villkorskonstruktioner.
Läroplattform: Läsanvisningar, detaljerad kursplanering med mera kommer att läggas upp på kursens Athenasida. Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.
Lärare höstterminen 2024: Anders Schoubye
Undervisningsform: Undervisningen kommer att bedrivas i form av föreläsningar och övningar. Se kursplan för närvarokrav.
Förväntade studieresultat, samt information om betygsskalan: Se kursplanen.
Betygskriterier: Hittas på kursens Athenasida inför kursstart.
Examination
Kursen examineras med hemuppgifter.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt
Studierektor Mattias Högström mattias.hogstrom@philosophy.su.se
Studievägledning studievagledning@philosophy.su.se
Lärare Anders Schoubye anders.schoubye@philosophy.su.se