Bilderbokens estetik
Den här kursen på avancerad nivå ger dig fördjupade kunskaper om bilderboken ur ett litteraturvetenskapligt och ett mediehistoriskt perspektiv.
Bilderboken utgör ofta den första konstupplevelsen och kan i lässituationen fungera som en mötesplats mellan barn och vuxna. Genom sin säregna dynamik mellan text och bild kan bilderboken fungera som en introduktion till ord och bilder men mediet kan även bli en plats för litterära och konstnärliga formexperiment.
Med utgångspunkt i såväl äldre som nutida bilderböcker, tecknade serier och serieromaner, behandlar kursen bild- och textrelationer och texternas mediespecifika uttryck. Kopplingarna till en vidare visuell och konstnärlig kontext liksom gränsöverskridanden mellan barn- och vuxenlitteratur diskuteras.
Kursen riktar sig till dig som är intresserad av bokkonst och illustrationshistoria och som vill lära dig mer om olika teorier kring bilderboken som ett medium. Den ger fördjupade kunskaper om bilderboken såväl ur ett litteraturvetenskapligt som ett konstnärligt och mediehistoriskt perspektiv.
-
Kursupplägg
Kursen ger fördjupade kunskaper om bilderboken ur ett litteraturvetenskapligt och ett mediehistoriskt perspektiv. Den behandlar bild- och textrelationer i bilderböcker, tecknade serier och serieromaner från skilda tidsperioder. De respektive texttypernas mediespecifika uttryck, gränsöverskridanden mellan barn- och vuxenlitteratur, liksom kopplingarna till en vidare visuell och konstnärlig kontext diskuteras. Tyngdpunkten ligger på centrala teoretiska texter som appliceras på ett urval av olika verk.
Kursen ges på halvfart (dagtid). Arbetsinsatsen uppskattas till 20 timmar i veckan för halvfartsstudenter. Kursen omfattar 6 tillfällen varav 3 är lärarledda seminarier med gruppdiskussion och 3 är förinspelade föreläsningar med instuderingsfrågor. De 6 tillfällena är fördelade på tio veckor. Detta innebär att du utöver undervisningen bör ägna cirka 18 timmar per vecka åt att läsa och bearbeta kurslitteraturen, förbereda dig inför seminarierna samt skriva och bearbeta examinationsuppgiften.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier och sker på distans eller på campus enligt angivelse för respektive tillfälle för kursen.
Webbundervisning
Webbundervisningen ges i form av inspelade föreläsningar och seminarier. Dessa fyller olika pedagogiska funktioner och ställer också olika krav på dig som student.
Föreläsningarna är till för att ge en överblick av ett särskilt tema eller specifikt verk och de hjälper dig också att fokusera din läsning av kurslitteraturen. Seminarierna är en interaktiv undervisningsform som förutsätter att du är väl förberedd och deltar aktivt i diskussionerna. Du förväntas att i förväg ha läst den kurslitteratur som ska tas upp på seminariet, vilket är nödvändigt för att diskussionen i det digitala klassrummet ska bli produktiv.
Examination
Det är viktigt att ligga i fas med inläsningen av kurslitteraturen för att du, när hemtentamen tillgängliggörs, ska kunna fokusera på arbetet med denna. Du skriver sedan hemtentan med utgångspunkt i dina anteckningar men har också tillgång till kurslitteraturen.
Omtenta för kursen äger rum cirka 10 veckor efter deadline på den ordinarie hemtentan. Datum för omtentamen finns angett i schemat från kursstart. Om du skulle behöva tentera ännu en gång, erbjuder vi två uppsamlingstillfällen per läsår (i januari och augusti). Till dessa krävs föranmälan, som skickas till studievägledaren.
Betygskriterierna (som finns tillgängliga på Athena) är kopplade till kursens lärandemål. Kursens lärandemål är som följer:
För godkänt resultat på kursen ska du kunna:
- diskutera bilderboksmediet i dess historiska, sociala och litterära sammanhang
- karakterisera bilderbokens berättartekniska och estetiska särdrag
- kritiskt reflektera över olika typer av relationer mellan text och bild
- tillämpa relevanta teorier i analys av bilderböcker
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kursrapporter
-
Kontakt
Studievägledare Litteraturvetenskap- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 201
Frescativägen 24E
- Mottagningstider
Besök efter överenskommelse