Vikingatida texter
Vad står det på runstenarna, och vad betyder det egentligen? På den här kursen studerar vi runinskrifter från nordisk vikingatid, särskilt de svenska. Du lär dig arbeta med relevanta hjälpmedel för att diskutera och tolka texterna utifrån form och innehåll samt deras samhälleliga kontext och funktion.
Kursen Vikingatida texter innehåller studier av texter från nordisk vikingatid. För att kunna läsa och förstå texterna och för att samla faktaunderlag för diskussionerna utnyttjar studenterna dels relevanta ordböcker och grammatiska/språkhistoriska beskrivningar, dels översikter från olika historiska discipliner.
Med utgångspunkt i runstenarnas innehåll och de vikingatida skaldernas alster förs probleminriktade diskussioner kring såväl texternas form och innehåll som deras samhälleliga kontext och funktion.
Vi ger kurser i Nordiska språk med historisk inriktning i intervaller om ca två år. Vi rekommenderar att du läser kurserna i en viss ordning, med det är inte nödvändigt att göra det.
__________
Fler videor om Nordiska språk med historisk inriktning finns på vår YouTube-kanal.
-
Kursupplägg
Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier. Skriftliga inlämningsuppgifter är ett obligatoriskt inslag i kursen.
Examination
Se kursplanen.
Betygskriterier
Observera att betygskriterier kan ändras fram till kursstart.
Betygskriterier NS1052, gäller från HT20 (194 Kb)
Examinator
HT24 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (483 Kb)
VT25 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (128 Kb)
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Möt oss
Möt våra studenter
Exkursionen var ett bra sätt att studera källorna direkt. Mycket bra exkursionsmanual.
Insikt i hur grammatik och språk såg ut förr, samt hur det utvecklats till idag. Datering av inskrifter, att förstå de mest frekventa orden och böjningsformerna och således kunna översätta rakt av.
Det var ju en så allsidig kurs. Jag har tidigare mest sett och skrivit om ornamentiken. Nu kom fokus på språket. Kursen var ett bra komplement till kursen i Runologi, som jag gått tidigare.
-
Kontakt
Studievägledning och -administration: Svenska och nordiska språk- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 621, plan 6
Universitetsvägen 10 D
- Jultider
Stängt 23 december – 6 januari.
- Mottagningstider
Efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag 10–11 och 15–16
Torsdag 10–11