Förskoledidaktik

 

Ramprojekt

I ett ramprojekt samarbetar forskare och lärare för att med vetenskapliga metoder utforska viktiga frågor i klassrummet. Projekten delas ofta in i delprojekt, exempelvis baserat på stadium eller olika aspekter av huvudfrågan.

Sök ramprojekt via detta formulär


Förskoledidaktik: Språkutvecklande undervisning i förskolan

Detta ramprojekt vänder sig till förskollärare som vill prova eller vidareutveckla didaktiska förhållningssätt som forskning och beprövad erfarenhet som främjar barns språkutveckling och kommunikativa förmågor.

Projektet fokuserar på hur förskollärare kan stötta barns språkliga utveckling och kommunikativa förmåga, särskilt i grupper med barn som har olika språklig bakgrund. I projektet samarbetar deltagarna för att hitta sammanhang, arbetssätt och kommunikativa förhållningssätt som ger barnen möjlighet att visa och utveckla sin språkliga och kommunikativa förmåga. Till exempel kan video- och ljudinspelningar ligga till grund användas för att systematiskt analysera interaktionen mellan barnen och mellan barnen och förskolepersonal.

Genom dessa analyser kan man identifiera tecken på språkutveckling och kommunikativa förhållningssätt som är gynnsamma för barnens språkliga utveckling.

Låter detta intressant för dig? Då är du varmt välkommen att söka!

-----------------------------------------

Förskoledidaktik: Inkludering av nationella minoritetsspråk i förskolan

Barn som tillhör en nationell minoritet har rätt att använda och utveckla sina minoritetsspråk både utifrån minoritetslagstiftning och förskolan läroplan. Vidare ska förskolan verka för att alla barn får kännedom om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

I detta ramprojekt utvecklar vi tillsammans undervisningsformer Sveriges officiella nationella minoritetsspråk samiska, finska, romani chib, jiddish och meänkieli (inklusive varieteter) i vardagen i förskolan, i hela barngruppen. Fokus ligger på att skapa förutsättningar för att nationella minoritetsspråk inkluderas på ett för barnen meningsfullt och nutida sätt, för att öka språkens status i barngrupperna, även om inte förskollärarna talar språken. 

Låter detta intressant för dig? Då är du varmt välkommen att söka om du arbetar som förskollärare oavsett om du har barn som talar minoritetsspråk eller inte!

 

FoU-projekt

Ämnesdidaktiska FoU-projekt genomförs av lärare på en skola med vetenskapligt stöd från nätverket, och fokuserar på problem eller utmaningar i undervisningen.

Anmäl intresse om att vara med i ett FoU-projekt (länk kommer till nya formuläret)

På denna sida

mainArticlePageLayout

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}