Forskning
Inom STLS bedrivs många olika forskningsprojekt. Här kan du läsa om vad det innebär och hur du gör för att delta.
Att forska som lärare inom ramen för STLS innebär att stå på två ben, ett ben i den egna praktiken och ett ben i forskningen som undersöker och analyserar praktiken. Du har alltså både ett inifrån- och ett utifrånperspektiv på verksamheten.
Undervisningsutvecklande projekt
Projekten inom STLS utgår från utmaningar som lärare möter i sin undervisning från förskola till vuxenutbildning. Projekten ska bidra till en skola på vetenskaplig grund och utveckla undervisningen eller förutsättningarna för undervisningen.
Exempel på projekt
Olika typer av forskningsprojekt inom STLS:
- Ämnesdidaktiska Forsknings- och utvecklingsprojekt, FoU-projekt, som planeras och genomförs av en grupp lärare på en eller flera skolor. Lärare som är intresserade av att starta ett sådant projekt gör en projektskiss som sedan bedöms av STLS.
- Ämnesdidaktiska ramprojekt med deltagare från olika skolor. Inriktningen bestäms och formuleras av det ämnesdidaktiska nätverket. Lärare som är intresserade av att ingå i projektet gör en enkel anmälan.
- ULF-forskningsprojekt som fokuserar på undervisningsutmaningar som är angelägna för lärare i skola och förskola. Dessa projekt planeras och genomförs i samverkan mellan forskare från SU och lärare hos STLS skolhuvudmän.
Vad innebär det att delta i ett ramprojekt?
I den här filmen delar Niklas Salomonsson, tekniklärare på grundskolan, med sig av sina erfarenheter från att delta i ett ramprojekt.
Delta i STLS som lärare
Om du vill delta i STLS kan du anmäla dig till ett ramprojekt eller föreslå ett eget FoU-projekt tillsammans med kollegor. Anmälan sker varje vår inför projektstart på höstterminen. Som deltagare blir du en del av ett ämnesdidaktiskt nätverk.
Om din skolhuvudman ännu inte deltar i STLS, kontakta vår vetenskapliga ledning för mer information. Vi berättar gärna mer om hur samarbetet fungerar.
Åtaganden vid samarbete med STLS
Här är några av de åtaganden som ingår i samarbetet med STLS:
- Att delta i STLS ledning, bland annat genom STLS styrgrupp.
- Att bidra till verksamheten med minst en koordinator i något av STLS ämnesdidaktiska nätverk. Det motsvarar ungefär 10 procent av en lärartjänst som har eller deltar i forskarutbildning.
- Att avsätta resurser för lärare i den egna verksamheten så att de kan delta i ram- eller FoU-projekt.
- Att fungera som värd för Lärarnas forskningskonferens enligt ett roterande schema.
Anmälan för att delta i projekt
Ämnesdidaktiska ramprojekt
Ämnesdidaktiska ramprojekt har deltagare från olika skolor. Inriktningen har i förväg bestämts av det ämnesdidaktiska nätverket. Utlysning görs årligen med sista dag för ansökan den 15 april.
Anmäl intresse för deltagande i ramprojekt
Ämnesdidaktiska Forsknings- och utvecklingsprojekt
FoU-projekt, planeras och genomförs av en grupp lärare på en eller flera skolor i samarbete med en forskarutbildad lärare eller forskare vid lärosäte eller skolhuvudman. Lärare eller forskare som är intresserade av att starta ett sådant projekt skickar in en egen projektskiss som sedan bedöms av STLS. Utlysning görs årligen med sista dag för ansökan den 15 mars.
Anmäl eget förslag på FoU-projekt
Delta i STLS som lärarstudent
Om du är lärarstudent eller går ett master- eller magisterprogram finns flera möjligheter att skriva ditt självständiga arbete. Ta del av informationen nedan eller kontakta STLS för mer information.
Se filmerna där Caroline och Mattias berättar
Caroline Bäuml
Caroline Bäuml skrev sitt självständiga arbete på grundnivå. Här berättar hon om sina erfarenheter.
Mattias Björklund
Mattias Björklund är handledare för självständigt arbete och aktiv i STLS nätverk för samhällsorienterande och samhällsvetenskapliga ämnen. Här berättar han om de möjligheter som studenter har att skriva sitt självständiga arbete inom ett forskningsprojekt.
Genomförda arbeten
Via länken nedan kan du se exempel på självständiga arbeten som några av våra studenter har genomfört.
Senast uppdaterad: 24 januari 2025
Sidansvarig: Institutionen för ämnesdidaktik