Nytt undervisningsmaterial för att stärka elevers kunskaper i programmering och teknik
I en nyligen publicerad artikel kan vi läsa om hur ett nytt undervisningsmaterial i teknikämnet bättre kan stödja elevers förståelse för programmering och teknik. Med en tydligare struktur och fler praktiska moment, kopplas uppgifterna effektivare till viktiga förmågor som eleverna behöver utveckla.

”Ambitionen med det nya materialet har varit att ta fram ett konkret undervisningsmaterial som kan användas av lärare i grundskolans teknikundervisning i årskurs 7 till 9”, berättar Per Anderhag, affilierad forskare vid Institutionen för ämnesdidaktik, som skrivit artikeln tillsammans med Niklas Salomonsson och Mattias Wickberg Hugerth. ”Syftet är att ge lärare stöd i hur de kan planera teknikundervisning i programmering, både för att utveckla förståelsen för programmering och för att stärka teknikundervisningen i stort.”
”Undervisningsmaterialet är utformat som en PowerPoint-presentation och bygger på tre tidigare studier vi genomfört. Dessa har handlat om hur yngre barn uppfattar vad bra programmeringskod är, vilka strategier elever använder för att programmera en robots rörelser i en automatiserad återvinningscentral, och estetikens betydelse för elevers lärande i programmering”, fortsätter Per Anderhag.
”Jag, Niklas Salomonsson och Mattias Wickberg Hugerth diskuterade sedan vidare hur vi skulle kunna göra våra resultat mer användbara i praktiken, och som ett stöd för lärare i undervisningen. Det har varit kul att använda våra forskningsresultat till att skapa en annan typ av kunskapsprodukt. Ambitionen är att undervisningsmaterialet, som bygger på den didaktiska modellen Organiserande syften, ska kunna användas direkt i klassrummet. Niklas och Mattias erfarenheter av att undervisa i programmering var helt avgörande för detta arbete”, säger Per.
Stegvist lärande stärker förståelsen
Materialet är anpassat för att hjälpa elever att stegvis bygga sina kunskaper, med ett större fokus på praktisk användning av robotar och sensorer. Förändringarna handlade framförallt om att konstruera uppgifter som var tydligt grundade i elevernas tidigare erfarenheter och att de fick möjlighet att diskutera och testa innan de fortsatte med mer avancerade koder. En annan förändring jämfört med det material som användes i studierna är att eleverna nu själva får montera robotar, istället för att arbeta med färdigmonterade enheter. Detta ger en bättre förståelse för hur de tekniska komponenterna fungerar tillsammans.
Dessutom har vi förenklat programmeringsuppgifterna och lagt in fler stegvisa moment, vilket gör att eleverna lättare kan hänga med och förstå hur varje steg i programmeringen påverkar robotens beteende. Tidigare exempelkoder, som ofta var för avancerade och skapade frustration, har ersatts med enklare kodblock som gör det lättare för eleverna att arbeta självständigt och utveckla sina färdigheter.
Vad blir nästa steg?
”Vi har ännu inte bestämt vad nästa steg blir, men det skulle vara spännande att testa undervisningsmaterialet i andra elevgrupper och årskurser. Vi har också diskuterat möjligheten att arrangera workshops där vi bjuder in lärare för att diskutera, prova och för att få ännu mer feedback på materialet. Det vore särskilt roligt om lärare som använt materialet själva tycker att det är så bra att de sprider det vidare och att det börjar bli en 'snackis'."
”Även om materialet är utformat för att kunna användas direkt, kan justeringar behöva göras beroende på elevgruppens förkunskaper och behov. Men det lämnar vi till varje lärare att själv bedöma om det behövs.”
Läs mer om studien och ladda ner undervisningsmaterialet
Senast uppdaterad: 11 september 2024
Sidansvarig: Stockholm Teaching & Learning Studies