Arbetsfrågorna saknas i klimatprocesserna: Så kan arbetsvärlden inkluderas
Seminarium
Datum: torsdag 8 februari 2024
Tid: 16.00 – 18.00
Plats: Hörsal 4, Södra huset, Stockholms universitet
Demensamt seminarium av Institutet för social civilrätt och Stockholms miljörättscentrum med professor Tonia Novitz, Universitetet i Bristol.
Kommentatorer:
Professor Jonas Ebbesson och Petra Herzfeld Olsson, båda vid Stockholms universitet.
Beskrivning:
I mars 2023 begärde FN:s generalförsamling ett rättsligt yttrande från Internationella domstolen (ICJ) om staters skyldigheter i fråga om klimatförändringar. Debatten i generalförsamlingen som föregick resolutionen nämnde rättvis omställning ("just transition"), men inte uttryckligen situationen på arbetsmarknaden. I Europadomstolen syftar strategiska rättsliga prövningar om mänskliga rättigheter till att ta upp barns och andra medborgares oro för klimatförändringar (se till exempel de pågående fallen Duarte Agostinho och KlimaSeniorinnen) och staters underlåtenhet att agera. Möjligheten till sådan process har dock ännu inte prövats av arbetstagare eller deras representanter.
Denna presentation undersökte möjligheten att driva krav kopplade till arbete, med hänvisning till rätten till en trygg och hälsosam (arbets-)miljö, möjligheten till kollektiva krav enligt Europakonventionen, frågor om rättvis omställning och hur dessa kan drivas även vid ICJ.
Tonia Novitz:
Tonia Novitz är professor i arbetsrätt vid juridiska fakulteten vid University of Bristol i Storbritannien. Hon är utbildad vid University of Canterbury (Christchurch, Nya Zeeland) och Balliol College (Oxford, Storbritannien) och har haft forskningsstipendier vid International Institute for Labour Studies (Geneva), European University Institute (Florens), University of Melbourne och University of Auckland. Mellan 2019 och 2023 var hon ordförande i styrkommittén för det internationella nätverket för arbetsrättsforskning (Labour Law Research
Network, LLRN).
Tonia Novitz är för närvarande brittisk representant i den rådgivande nämnden för International Lawyers Assisting Workers (ILAW) och vice ordförande för UK Institute of Employment Rights. Hon var medgrundare och föreståndare för Bristol Centre for Law at Work. Hennes forskningsintressen omfattar kollektiva arbetsrättigheter, internationell och EU-handel, hållbarhet och migration. Hennes publikationer har citerats av Kanadas högsta domstol och Storbritanniens högsta domstol. På senare tid har hon skrivit om hur kapitel om hållbar utveckling i EU:s frihandelsavtal kan tillämpas och verkställas.
Senast uppdaterad: 22 januari 2024
Sidansvarig: Stockholms miljörättscentrum