När passionen får styra – så byggde Clara sin karriär inom kost och hälsa
Clara Onell hade siktet inställt på att bli psykolog. Men hennes intresse för kost och hälsa ledde in henne på kandidatprogrammet i nutrition. Idag arbetar hon som egenföretagare och forskare.

Det var under hennes första psykologikurs, närmare bestämt en delkurs i biologisk psykologi, som hon insåg att hennes största intresse egentligen låg i biologi – och särskilt i hur kroppen fungerar som en helhet, både fysiskt och psykiskt.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för kost och hälsa. I tjugoårsåldern märkte jag hur det jag åt påverkade mitt mående, vilket väckte en nyfikenhet att lära mig mer, berättar hon.
Studierna väckte en passion för nutrition
När Clara Onell upptäckte kandidatprogrammet i nutrition, eller näringslära, kändes valet självklart.
– Mina studier väckte en passion för ämnet. Ju mer jag lärde mig, desto mer insåg jag hur viktigt och spännande det var. När man studerar något man verkligen brinner för blir det både roligt och lätt, säger Clara.
Nutrition är ett tvärvetenskapligt ämne som spänner över flera områden. Det kombinerar naturvetenskapliga ämnen som kemi, molekylärbiologi och livsmedelsvetenskap med medicinska fält som fysiologi, epidemiologi och folkhälsovetenskap.
– Utbildningen ger kunskap på många nivåer, berättar Clara. Man lär sig allt från hur våra celler påverkas av maten vi äter till hur vi på samhällsnivå kan arbeta för att förebygga vanliga folkhälsosjukdomar som obesitas, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Intresset har fått visa vägen
För Clara har intresset alltid varit den främsta drivkraften i hennes utbildnings- och karriärval.
– Jag har aldrig haft en tydlig karriärplan, utan låtit intresset styra. Eftersom man spenderar så många år på att studera och arbeta tycker jag att det viktigaste är att man gör något som engagerar en, säger hon.
Efter sin kandidatexamen i nutrition valde Clara att fördjupa sig ytterligare och påbörjade ett masterprogram i samma ämne. Under studietiden tog hon också chansen att åka på en utbytestermin till Queensland, Australien, där hon studerade vid Griffith University.
– Det var en fantastisk termin! Att få uppleva ett internationellt campusliv och ta del av en annan akademisk miljö var otroligt lärorikt, berättar hon.
Eftersom man spenderar så många år på att studera och arbeta tycker jag att det viktigaste är att man gör något som engagerar en
Från studier till arbete inom psykiatrin
Under sina masterstudier fick Clara möjlighet att arbeta som behandlingsassistent på en ätstörningsklinik, en arbetsplats hon först kom i kontakt med under sitt arbete med kandidatuppsatsen.
– Jag pratade med professorn som varit min handledare på kliniken och berättade att jag gärna ville arbeta där. Jag började som timanställd och fick sedan fortsätta, säger Clara.
Senare tog karriären henne vidare till psykiatrin vid Psykiatri Sydväst på Huddinge sjukhus. Där fick hon ett brett ansvar och arbetade med att utveckla nya rutiner och utbildningar för en mer hälsofrämjande matmiljö för patienterna. Hennes insatser uppmärksammades, och projektet fick ett hedersomnämnande vid Region Stockholms utdelning av Måltidspriset för arbetet med att främja goda matvanor inom psykiatrisk slutenvård.
Återvände till akademin och blev doktor i vårdvetenskap
Efter några år i arbetslivet längtade Clara tillbaka till akademin.
– Jag har alltid tyckt att forskning är spännande, och jag kände mig inte färdig med min utbildning. Därför sökte jag en doktorandplats vid Sophiahemmet Högskola, berättar Clara.
Förra året lade hon fram sin avhandling och kan nu titulera sig doktor i vårdvetenskap. I sin forskning undersökte hon levnadsvanor hos universitetsstudenter och unga idrottare, samt hur dessa vanor påverkar risken att drabbas av vanliga, och ofta begränsande, muskelbesvär.
Jag tycker det är otroligt roligt och utvecklande att driva företag. Det ger mig friheten att välja uppdrag och forma mitt arbete efter mina intressen
Egenföretagare inom kostrådgivning och utbildning
Arbetsmarknaden för en nutritionist är bred, med möjligheter inom kost- och hälsoupplysning, undervisning i näringslära, livsmedelsutveckling och kvalitetskontroll. Många väljer även att starta eget, något som Clara Onell bestämde sig för efter att ha avslutat sina doktorandstudier.
– Jag driver mitt eget företag där jag på deltid arbetar med individuell kostrådgivning och utbildning. Jag samarbetar bland annat med lokala träningsanläggningar som kostrådgivare och har egna klienter. Dessutom utvecklar jag utbildningar för både företag och idrottsföreningar, berättar Clara.
Att starta företag innebar en helt ny utmaning, där hon fick lära sig allt från grunden, från bokföring och moms till hur man bäst marknadsför sig.
– Jag tycker det är otroligt roligt och utvecklande att driva företag. Det ger mig friheten att välja uppdrag och forma mitt arbete efter mina intressen. Min plan är att kombinera företagandet med forskning, så att jag kan arbeta med båda delarna på halvtid. Att hitta balansen mellan egenföretagande och akademi är mitt långsiktiga mål, säger hon.
Det finns fler möjligheter än man tror – om man bara vågar ta första steget
Våga ta kontakt – det kan öppna dörrar
Clara Onells främsta råd till studenter är att välja en utbildning inom ett ämne som känns spännande och roligt. Men minst lika viktigt är att våga ta kontakt med människor i branschen.
– Var inte rädd för att höra av dig till personer som jobbar med det du är intresserad av. Om det finns en arbetsplats där du skulle vilja arbeta – ta kontakt! Berätta vem du är och varför du vill jobba där.
Hon betonar att det ofta är det lilla extra engagemanget som gör skillnad.
– Även om det känns lite obekvämt, skicka det där mejlet eller knacka på en extra gång. Visa att du är intresserad och nyfiken! Det finns fler möjligheter än man tror – om man bara vågar ta första steget.
Senast uppdaterad: 26 februari 2025
Sidansvarig: Studentavdelningen